Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA I KONAČNA PRESUDA

Mladiću doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida

Former Bosnian Serb commander Mladic appeal judgement at UN court in The Hague
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
08.06.2021.
u 21:22

Presuda Ratku Mladiću je povijesna. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi mogu graditi trajni mir i stabilnost, kaže Bisera Turković

Ratko Mladić, bivši zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo najtraženiji ratni zločinac i haaški optuženik, pravomoćno je danas osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Čekali 26 godina

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS), potpuno je potvrđena prvostupanjska presuda od 22. studenoga 2017. te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Drugostupanjsku presudu donijelo je prizivno vijeće koje čine sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudac Seymour Panton iz Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudac Mustapha El Baaj iz Maroka.

Dok je u haaškoj sudnici slušao čitanje presude, Mladić se doimao mirno, a tek povremenim kimanjem glave iskazivao je neslaganje s izrečenim stavovima prizivnog vijeća. No nakon što je presuda pročitana se i rasplakao. Presuda se iščekivala s mnogo neizvjesnosti među žrtvama, između ostalog i zato što je predsjedateljica prizivnog vijeća, zambijska sutkinja Nyambe u izdvojenom mišljenju u osuđujućoj presudi Mladiću podčinjenom Zdravku Tolimiru, osporila genocid u Srebrenici i uopće razmjere zločina, kao i stupanj krivnje rukovodstva Republike Srpske, a samog Tolimira smatrala nevinim.

Sutkinja Nyambe je i u današnjoj odluci izdvojila mišljenje po svim pitanjima, očito ostajući pri stavovima koje je iznijela u presudi Tolimiru. Konačna presuda izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haaškom tribunalu (ICTY) te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi i protjerano više od dva milijuna stanovnika BiH.

Mladić je u prvostupanjskom postupku osuđen po 10 od ukupno 11 točaka optužnice, ali ne i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u šest bh. općina tijekom 1992. – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici. Zanimljivo je da je ovaj dio presude, na koji se žalilo tužiteljstvo, također potvrđen, ali uz izdvojeno mišljenje dvoje sudaca (N’gums i Panton).

Tijekom glavne rasprave na suđenju protiv nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera VRS-a, koja je počela 16. svibnja 2012. i trajala 530 dana, izvedena su 592 svjedoka te je predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu. Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja 2011. i izručen ICTY-ju, te je 31. svibnja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Današnjom presudom završava i priča o velikim sudskim procesima u Haagu, a za razliku od mnogih svojih generala, ali i političkih ideologa, koji nisu procesuirani ili su umrli prije ili tijekom procesa, Ratko Mladić dočekao je konačnu sudsku presudu. Baš kao i nekadašnji predsjednik RS-a Radovan Karadžić koji je također osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

– Presuda Ratku Mladiću je konačna i povijesna. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi mogu graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu – izjavila je nakon izricanja presude ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Politički čelnici Srbije i RS strahuju da bi potvrda doživotne kazne Mladiću mogla biti iskorištena za dodatne pritiske na smanjenje autonomije entiteta RS-a i pristajanje na reforme u BiH, za koje Milorad Dodik i njegovi suradnici tvrde da su protivni interesima srpskog naroda. Da bi presuda mogla biti i politički iskorištena može se zaključiti i iz reakcije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

– To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna i nezavisna država jer je teško povjerovati da će bilo tko i bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom pothvatu, a u realizaciji tih ciljeva počinjen je i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za iduće generacije, kako da se BiH redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu sudjelovati nositelji ni elementi udruženog zločinačkog pothvata, koji je utvrđen u presudi Mladiću – kazao je Komšić.

Vlada Republike Hrvatske pozdrvila je dugo očekivanu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom. Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu BiH, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja BiH.

Gdje je kazna za zločine u RH?

– Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u BiH.

 Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji”, poručila je Vlada RH.

VIDEO Trusno smo područje i nema smisla što više ulažemo u energetsku obnovu nego građevinarstvo

Komentara 12

Avatar FrancJunior
FrancJunior
21:52 08.06.2021.

Samo "istina i pravda" mogu pomoci Balkanu!? Izgleda da jako slabo poznajete srbijance, gospodjo! Za srbijance, koji vec oduvjek sami sebe lazu, u te lazi vjeruju, te na vlast u Srbiji dovode ljude koji su urlali "100 za jednog", kojii od Medjunarodnog suda osudjene ratne zlocince slave kao junake i heroje, koji nikakav sud osim svojega ne priznaju....o kakvoj istini i pravdi vi ovdje sanjate?

KA
kavranbird
22:00 08.06.2021.

Ovo čudovište je samo jedan od izdanaka velikosrpske politike, veći krivci su oni koji su stvorili takva zločinačka čudovišta poput miloševića, kararadžića, mladića, šešelja i brojnih drugih

DA
DavLan5
22:14 08.06.2021.

Katapultirat ga sto dalje od ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije