Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
\"pao\" zbog oglasa

Mladić optužen zbog kopiranja i prodaje hakerskih programa

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
02.04.2012.
u 17:44

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 26-godišnjaka koji je prodavao programe za probijanje WEP i WPA zaštite te kopirao programe i filmove

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 26-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog oglasa za prodaju USB kartice i programa za probijanje WEP i WPA zaštite te "prženja" računalnih programa i filmova, čime je počinio niz kaznenih djela.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od 25. veljače do 24. rujna 2010. godine na jednoj internetskoj stranici neovlašteno objavio oglas za prodaju bežične USB kartice s posebnom naznakom da je predmetna kartica najbolja za probijanje WEP i WPA zaštite, s tim da je prilikom prodaje kartica kupcima isporučivao i DVD-R sa snimljenim računalnim programom BACK TRACK i uputstvima za njegovo korištenje, a taj program služi za probijanje WEP i WPA zaštite, odnosno neovlašteni pristup na tuđe bežične računalne sustave.

Mladića se također tereti da je u neutvrđenom razdoblju zaključno do 3. studenog 2011. godine bez odobrenja nositelja autorskih prava na nekoliko CD-a i DVD-a neovlašteno snimio računalne programe te bez odobrenja autora i proizvođača zvučnih i slikovnih snimki i ovlaštenih distributera na više DVD-ova neovlašteno snimio filmska djela.

Čineći sve to mladić je, prema Kaznenom zakonu, počinio kaznena djela povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača te povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama.

Komentara 13

DR
DrGonzo
18:16 02.04.2012.

Osim u slucaju da je sam probijao mreze i da za to imaju dokaz, posjedovanje BackTrack softvera i wifi kartice koja je u tome programu podrzana nije nikakvo kazneno djelo. BackTrack linux distribucija se zaista koristi za probijanje bezicnih mreza ali to ne implicira nikakav kriminalitet, takav softver se distribuira i legalno koristi za tzv. penetration testing. Oni koji zele svoje mreze zastiti od uljeza moraju imati pristup takvim alatima kako bi mogli testirati inegritet i zasticenost, ako im je to vazno. Program je open source, dostupan za legalni download s interneta, pa ga ima puno pravo distribuirati, a i napisati u oglasu da kartica funkcionira s tim programom koji sluzi za takav penetration testing isto nije kazneno djelo ako je nije sam koristio za upadanje u tudje mreze. Naravno, uz to i prodavao zasticena autorska djela onda su imali razloga za nalog, ali sto se ove price s Backtrackom tice postoje samo dva objasnjenja - ili su policija i sudstvo potpuno nesposobni pa ne razumiju slovo zakona ili (puno vjerojatnije) je novinar potpuno krivo interpretirao vijest.

KR
kresimirn
19:07 02.04.2012.

a npr. ja kupim karticu tu i taj cd....i stavim na regal.....jesam kriminalac ?

DR
drznedaj
18:11 02.04.2012.

Netko nezna cemu sluzi Backtrack ni sta je to. Ni slucajno Backtrack ne sluzi \"iskljucivo\" tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije