Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERUJE SE DA JE NAJMLAĐI PACIJENT

Mladić (19) iz Kine ima simptome Alzheimerove bolesti, morao je napustiti školu

Ilustracija bolnica
Pixabay/Ilustracija
15.02.2023.
u 19:13

Alzheimerova bolest obično pogađa osobe starije od 65 godina. Dijagnoze prije 65. godine čine otprilike pet do deset posto svih slučajeva Alzheimerove bolesti.

Vjeruje se kako 19-godišnjak iz Kine ima Alzheimerovu bolest te da je najmlađi pacijent na svijetu s tom dijagnozom. On je dvije godine imao simptome poput gubitka pamćenja, poteškoća s koncentracijom, poteškoća s čitanjem te odgođene reakcije. Do trenutka kada je posjetio liječnike u Pekingu, nije se mogao ni sjetiti što je večerao prethodnog dana i morao se povući iz posljednje godine srednje škole.

Testovi su otkrili da se njegov hipotalamus, dio mozga, smanjio. Također, otkriveno je oštećenje temporalnog režnja i povišene razine proteina zvanog tau. Obe pojave obilježja su Alzheimerove bolesti. Liječnici su bili zbunjeni kada su otkrili da nije imao obiteljsku povijest ili genetsku mutaciju koja se obično nalazi u vrlo mladih pacijenata s Alzheimerom, navodi Daily Mail

"Ovo je najmlađi slučaj ikada prijavljen koji zadovoljava dijagnostičke kriterije za vjerojatnu Alzheimerovu bolest bez prepoznatih genetskih mutacija", istaknuli su. 

Alzheimerova bolest obično pogađa osobe starije od 65 godina. Dijagnoze prije 65. godine čine otprilike pet do deset posto svih slučajeva Alzheimerove bolesti. Prethodno je najmlađa osoba kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest imala 21 godinu i genetsku mutaciju.

Alzheimer je najčešći oblik demencije. Stanje je kronično i pogoršava se s vremenom, a oboljeli uglavnom umiru tri do 11 godina nakon početne dijagnoze.

Neuroznanstvenici već godinama dosljedno rade na razvoju dijagnostičkog alata koji može ranije otkriti Alzheimerovu bolest. Ranija dijagnoza otvara vrata ranijem liječenju, povećavajući pacijentove šanse za dulje preživljavanje.

Komentara 2

KI
kiseli
05:48 16.02.2023.

Možda ima mRNA mutaciju

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
21:57 15.02.2023.

Luka Modić je isto pred više godina pokazao prve znakove Alzheimera. Najmlađi hrvatski pacijent.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije