Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do eu novca

Mladi Novljani: Rješenje je eko poljoprivreda

Ivan Šaka
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/4
12.02.2015.
u 19:21

Program ruralnog razvoja Hrvatske nudi osobama do 40 godina koje se bave poljoprivredom bespovratnih 70.000 eura

Ratom poharanom novljanskom kraju uz Lonjsko polje i rijeku Savu dobro bi došao dio od 700 milijuna bespovratnih kuna, koje su na raspolaganju poljoprivrednicima u sklopu Programa ruralnog razvoja RH, koji je otvoren do 10. travnja. Poljoprivrednici mogu obnoviti mehanizaciju, nabaviti opremu za proizvodnju i obradu proizvoda, a iz EU fondova mogu bespovratno dobiti 70 posto vrijednosti investicije. Ako su mlađi od 40 godina taj postotak se penje i na 90 posto.

Zbog poplava bez uroda

Na području Košutarice pogotovo bi pomoć dobro došla jer su, zbog nekoliko lanjskih poplava, svi ostali bez zarade i uroda, a kompenzacija ili odštete još nema.

Ivan Šaka tako je morao rasprodati sve lanjske teliće, kako bi pokrio troškove poslovanja svog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje je poveliko.

– Imamo trenutno 22 krave i bika u sustavu krava tele. Teliće smo morali rasprodati zbog šteta od vode, tako da nismo lani obnovili stado, no nadamo se da ćemo sada uspjeti barem obnoviti mehanizaciju jer nam je želja produbiti eko proizvodnju. Cilj nam je i stado od 50 grla – kazuje nam Ivan Šaka iz Košutarice, čija se peteročlana obitelj brine o OPG-u.

Ističe kako bi ekološka proizvodnja trave i lucerne za stoku omogućila da i krave uđu u tzv. eko zelenu liniju, no da, zbog zahtjeva eko proizvodnje, treba i mijenjati mehanizaciju. Ovako bi od EU fondova mogli dobiti, procjena je temeljem poslovnog plana, oko milijun kuna.

– Problem bi mogla biti bankarska garancija koja mora biti u iznosu investicije. Mi ćemo to vjerujem dobiti, no odmoći će mnogima – dodaje Ivan. Imaju ukupno 200 hektara zemlje, od čega je 60 u njihovu vlasništvu, a ostalo u najmu. Stoka im se nalazi na prirodnoj ispaši. Oko plasmana, ističe, nema problema.

– Da imamo 200 telića, sve bi prodali, a nadamo se da ćemo ih uskoro i imati puno više uz novu mehanizaciju – dodaje Ivan.

I njihov susjed Željko Đurić htio bi se okrenuti eko proizvodnji.

–Gledajte, poplave su kod nas svake godine. Lani je bila katastrofa, kukuruz je i dalje neobran. Kada bi prešli na eko prioizvodnju trave i lucerne, tu poplava ne bi smetala toliko. Gubitak bi bio manji. Konačni cilj, u nekoj daljnjoj fazi, je ekološki uzgoj autohtone slavonske crne svinje na slobodnoj ispaši – govori Željko koji obrađuje 70 hektara zemlje, a za nabavu nove mehanizacije iz ovog Programa također očekuje do milijun kuna.

Isplate se i pčele

Željko posjeduje i 300 košnica pčela, a toliko bi htio nekad u budućnosti imati i 32-godišnji Mario Milašinović iz Novske.

On će se prijaviti za program potpore mladim poljoprivrednicima za osnivanje gospodarstva. Ispunjava sve uvjete, mlađi je od 40 godina, posjeduje tzv. pčelarsku školu i prvi put pokreće OPG. Cilj mu je edukacijski centar pčelarstva.Maksimum koliko se može dobiti potpore iz tog programa je 70.000 bespovratnih eura.

>>'Nesposobna država sav rizik prebacuje na poljoprivrednike'

>>HBOR uveo novi program kreditiranja EU projekata ruralnog razvoja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije