Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalbeni postupak

Mladen Markač dobiva britanskog odvjetnika, uglednog stručnjaka

generali-haag (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.05.2011.
u 21:30

Bitka jest izgubljena, no ne i rat, tumače u obranama hrvatskih generala, poslije jako visokih presuda Gotovini i Markaču

Vijest da je Gotovinina obrana pojačana angažiranjem Švicarca dr. Guenaela Mettrauxa primljena je s odobravanjem i u timu obrane drugoga hrvatskog generala osuđenog u Haagu, Mladena Markača. – Ono što je dobro za Gotovininu obranu, dobro je i za našu obranu – kaže Goran Mikuličić, glavni odvjetnik Markačeva tima. On zna da se već tjednima priprema objava ovog “pojačanja”, a kaže kako i obrana Markača priprema svoje pojačanje. Mikuličić još ne može reći koji je odvjetnik posrijedi, no kaže da je riječ o – Britancu. Razumljiv izbor s obzirom na to da su se branitelji iz ovog kruga pokazali prilično dobrima u suđenjima u Haagu, a činjenica je da ih suci “više doživljavaju” od njihovih američkih kolega, jer se vole zasad pridržavati kontinentalnog prava. Mikuličiću je Mettraux dobro znani odvjetnik i smatra da je stekao ugled u haaškoj zajednici branitelja, tužitelja i sudaca.

Važna najava žalbe

Premda je vijest o pojačanju objavljena tek u petak, može se reći da je Mettraux već prije konzultiran o pisanju najave žalbe, dokumenta koji obrane moraju poslati u Haag u ponedjeljak. Premda je riječ o kratkom nacrtu žalbe, vrlo je važno da u njemu obrane navedu svoja glavna uporišta na kojima je temelje. Ne učine li to u nacrtu, teško će moći, kada poslije počnu pisati opširnu žalbu, naknadno ubaciti dokaze i argumente na koje se nisu prethodno pozvali. Mikuličić čak smatra da je jako dobro ako “pojačanja” u obliku posebnih savjetnika, poput Mettrauxa ili Markačeva Britanca već sada budu konzultirana u vezi s najavom žalbe, stoga što “se katkad sa strane bolje uoče neki detalji koji bi nama, braniteljima koji smo već godinama duboko u predmetu, možda promakli”, kaže. U timovima obrana ne kažu kako su došli do ovih “pojačanja”, no zajedničko je to da obrane dočekuju vanjske stručnjake raširenih ruku jer nema mjesta za eventualne povrijeđene taštine. Takvu pomoć treba i platiti. Ovakve stručnjake u SAD-u plaćaju od 400 do 700 dolara na sat, a u Britaniji traže čak od 800 do 900 funti na sat.

Nije još kasno

Zainteresirani za obranu hrvatskih generala pozdravit će ovakva pojačanja, no mnogi se pitaju “nije li sad kasno”. Nije, jer drakonska prvostupanjska presuda hrvatskim generalima može biti promijenjena u žalbenom postupku. On, istina može potrajati relativno dugo, od 14 do čak 20 mjeseci, no sada je najvažnije iskoristiti mogućnosti za pisanje kvalitetne žalbe i takvo pobijanje prvostupanjskih presuda.

To što odvjetnik Mettraux dolazi iz skupine vrlo kompetentnih svjetskih odvjetnika iz tvrtke ICLB, a partneri su mu Steven Kay i Gillian Higgins, odvjetnici koji su s uspjehom prvostupanjski obranili generala Ivana Čermaka, nije jamstvo da će, samo po sebi, to značiti i uspjeh u žalbenom postupku za generala Gotovinu.

Jamstva nema, ali se mogućnosti da Gotovinina obrana bude učinkovitija u žalbenom postupku uvećavaju. Tako smatraju i u Markačevoj obrani jer i oni najavljuju svoje pojačanje. Sreća je što dvije obrane ovdje mogu nastupati usklađeno jer imaju jednak interes, a tijekom suđenja nikada nisu međusobno prebacivale odgovornost.

Komentara 65

JR
Jolly Roger
10:16 15.05.2011.

Najveca budala na forumu je Kamocemo a najveci bolesnik je EU Jadnik. Njega je Oluja dobro sijebala on se i danas boji reci da je srbin.

PU
pumbica
10:19 15.05.2011.

U to je opasnost za Markača.Jer znamo za britaniju kolko nas voli...

Avatar tomasesi
tomasesi
22:43 14.05.2011.

14.05.2011. u 22:38h praseca gripa je napisao/la: Gospodine rambo3,platila sam ja! Imate nesto protiv? He he he zanimljiv odgovor, premda autorica nije otkrila svoj stav. Ali nisi samo ti platila. Ne pretjeruj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije