Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Mladen Bajić: Međunarodna zvijezda

OBZ-BAJIC-TXT.jpg
import
09.12.2005.
u 12:53

Mladen Bajić kao šef ekipe koja je nakon četiri i pol godine bijega otkrila Antu Gotovinu neosporna je zvijezda u međunarodnom programu. Hoće li to biti i na domaćoj ljestvici, dvojbeno je pitanje jer haaške priče uvijek kriju zamku za sve. Još je rano reći, primjerice, hoće li na kraju Sanaderu pasti ili porasti rejting zbog otkrića Gotovine. Slično je i s Bajićem, od kojega prosječni Hrvati daleko više očekuju da uredi stanje u kući nego da se posveti potrazi za Gotovinom.

Vjerojatno je to nepravedno, jer Bajić je odigrao važnu ulogu u danima kad se u EU odlučivalo o otvaranju pregovora s Hrvatskom, a i uhićenje Gotovine skinut će konačno to pitanje s naših međunarodnih odnosa. Posljednjih su mjeseci na otkrivanju Gotovine posebno inzistirali SAD i NATO. No pohvale Carle del Ponte vjerojatno neće biti plus Bajiću na domaćoj sceni, iako mu je položaj sada posve siguran, nakon što je Sanaderovoj vladi odradio najvažniji posao.

Bajić se očito usmjerio na otkrivanje Gotovine, na tu je kartu dao puno i na kraju je njegov uspjeh u toj potrazi prešao hrvatske granice. Hoće li mu hrvatska javnost taj uspjeh pojednako honorirati? Teško, ako idućih mjeseci sličnu predanost ne pokaže u Hrvatskoj. Naime, Bajić je učinio nekoliko važnih koraka u sređivanju stanja u državnom odvjetništvu, no prema ocjenama mnogih – ne dovoljno. Jer tek nakon što su šefovima državnih odvjetništava istekli mandati, ove godine na nekoliko ključnih mjesta bit će kadrovskih promjena.

A moguće je i da je i u tim promjenama ključnu ulogu odigralo negativno mišljenje ministrice Vesne Škare-Ožbolt o tim državnim odvjetnicima. No, valja reći i da su zaostaci u tužiteljstvu srezani otkad mu je na čelu Bajić, pa se tri četvrtine primljenih kaznenih prijava sada rješava u roku kraćem od šest mjeseci. No, u dijelu tužiteljskih redova Bajić je ipak ostavio dojam da se katkad najviše brine o tome kakav mu je rejting među vladajućima i hoće li ostati na svom položaju. Slične optužbe u Saboru mu je ovih dana uputila Ingrid Antičević-Marinović, no kako je ona bivša ministrica pravosuđa, možda zna i kako je to bilo za njezina mandata...

Na tom tragu je i dojam da se najdulje rješavaju slučajevi u kojima ima poznatih imena. K tome, samo koji dan prije još jedne krvave pljačke Bajić u Saboru ističe kako je Hrvatska sigurnija od susjednih zemalja.

No, uspoređivao je samo podatke o broju kaznenih djela. Hrvate manje zanima broj, a više to što se ove godine događa po pljačka dnevno, što opasni, naoružani kriminalci upadaju usred dana gdje god se sjete. Obijeni kiosci zbog šteke cigareta, što je bio čest kriminal iz nekih drugih vremena, ne mogu se uopće uspoređivati s pucanjem na sve strane. Iako je riječ u prvom redu o poslu policije, glavni državni odvjetnik mogao je iskoristiti svoj istup u Saboru da upozori ionako letargične zastupnike na stvarnost hrvatskih ulica. Jer, riječ je o važnoj i opasnoj pojavi: na hrvatskoj sceni pljačkaši su postali glavni akteri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije