Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Mještani Lovasa obilježili 16 godina od pokopa ekshumiranih u selu

lovas
Foto: Branimir Bradarć
1/3
VL
Autor
Branimir Bradarć
21.03.2014.
u 15:45

O stradanjima Lovasa i njegovih mještana govori i podatak da je tijekom agresije na Hrvatsku stradalo ukupno 89 mještana.

Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom danas su mještani Lovasa, sela nedaleko od Vukovara, obilježili 16 godina od pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u selu iz kojih je ekshumirano ukupno 78 žrtava.

O stradanjima Lovasa i njegovih mještana govori i podatak da je tijekom agresije na Hrvatsku stradalo ukupno 89 mještana, što je 5,5 posto od ukupnog broja stanovnika. I danas, gotovo 23 godine o ratnih dešavanja, u Lovasu se jedna osoba vodi kao nestala. Mještani Lovasa 1991. godine ubijani su na ulici, po domovima, bacani u bunare…

Po okupaciji sela bio je organiziran i prisilni rad stanovnika nesrpske nacionalnosti. Do temelja je srušena i seoska crkva. Ipak, možda i najstrašniji zločin je onaj kada je dio mještana nesrpske nacionalnosti, koji je zatečen u selu, pod prijetnjom oružjem natjeran pješice u minsko polje. Tada je u minsko polje natjerana skupina od 50-ak mještana od kojih je njih 21 smrtno stradalo dok ih je 14 ozlijeđeno.

Ipak, i pored svih stradanja i zločina još uvijek nema sudske presude. Naime, Prizivni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom su optuženi za ratni zločin u Lovasu optuženi na kazne od četiri do 20 godina zatvora.

>>Vukčević: Ukidanje presude za Lovas je uvreda za žrtve i sramota za Srbiju

Foto: Branimir Bradarć

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije