Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama kraj Karlovca

Mještani Gornjeg Mekušja kamione i bagere blokirali na gradilištu

prosvjed
kristina štedul fabac/pixsell
01.10.2011.
u 11:24

Osnovna namjena nasipa je zaštita novog pročistača otpadnih voda koji bi, ako se radovi uskoro ne dovrše, mogao biti poplavljen

Desetak velikih kamiona i tri bagera Vodoprivrede Zagreb ostali su u petak blokirani na gradilištu nasipa uz rijeku Kupu na području Gornjeg Mekušja. Rezultat je to niza prosvjeda stanovnika Mekušja i okolnih naselja, vlasnika zemljišnih parcela na kojima se gradi nasip.

 Prijevara i otimačina

 Uzrok sukoba je što većina vlasnika nije potpisala nikakav ugovor o kupoprodaji zemljišta, a neki od njih nisu ni izviješteni da se sa radovima usprkos toga kreće. Zbog toga cijeli proces većina od njih naziva prijevarom i otimačinom.

 – Najprije su nam za zemlju na kojoj se gradi nasip ponudili 25 kuna po kvadratu, iako je za potrebe pročistača, koji se nalazi na parceli tek dva metra udaljenoj od ove na kojoj se gradi nasip plaćali 55 kuna. Sada su nam ponudili 40,81 kuna, na što ću ja, kao i vjerujem mnogi drugi, pristati. Ipak, ne dopuštam radove dok se ne izvrši isplata. Umjesto novca, bageri su krenuli kopati. Pa, kako bi se vi osjećali da vam netko bez pitanja uđe u dvorište i počne kopati – ogorčeno je ispričao Vlado Mihalić dok je ograđivao svoju parcelu kako bi onemogućio ulazak kamiona i strojeva. Josip Ribičić zatekao je bagere na svojoj parceli, koju je teško prepoznao jer je sa nje već skinut sloj debljine nekoliko metara.

 – Zemlju su prekopali, a da o cijeni nisam ni razgovarao – rekao je Ribičić.

 – Neki vlasnici zemljišta su u Gradu Karlovcu doslovce prevareni. Danas je to lako jer je pet ili deset tisuća kuna u vrijeme dok ljudi kopaju po kontejnerima velik novac. Osobno ne ovisim o tih pet, deset ili pedeset tisuća kuna koliko se nudi za ta zemljišta. No, borit ću se za ovo selo i ljude kao i moj otac. Znamo da smo u prvu jer bi u suprotnom izvođači već odavno pozvali policiju – rekao je Marijan Plemić.

 Osiguran novac

 S druge strane u Hrvatskim vodama tvrde da nikakvog spora oko urednog plaćanja zemljišta neće biti, a strojevi su na gradilištu i prije dovršenja ‘papirnate’ procedure zbog rokova.

 – Problem je što se graditi može jedino sada dok je lijepo vrijeme. U studenom ili prosincu, kad će ta procedura vjerojatno biti gotova, to nećemo moći – rekla je Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda. Nasip će se prostirati na čak 330.000 kvadrata zemljišta. Na tom prostoru velik je broj čestica i vlasnika. Za otkup zemljišta osigurano je deset milijuna kuna. Glavna svrha izgradnje nasipa je zaštita novoizgrađenog pročistača otpadnih voda koji bi, ukoliko se radovi uskoro ne dovrše, mogao biti poplavljen.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar PEGLICA
PEGLICA
13:07 01.10.2011.

namljeli ste svasta jel to onda plaača vodoprivreda ili hrvatske vode ,brkate pojmove.bitno da nij vodopskrba kako izjavljuju vasi pametni kolege. drugo mislim da grad karlov preuzeo na sebe oddgovornost o isplati,ljude su zeznuli lokalni celnici.tako je to u svakojj opcini ove mafijaske drzave.oni koji lizu guze nacelnicima dobiju kojekakve odstete ,a oni koji rade ne dobiju nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije