Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladine mjere štednje

Na 26 tisuća zaposlenih 3586 šefova, reže se milijarda kuna

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2015.
u 10:01

Samo 13 zavoda i agencija Hrvatskoj je potrebno zbog EU. Ukupno njih 38 spaja se u 17.

Uži kabinet Vlade raspravio je i prihvatio prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda koje će donijeti milijardu kuna uštede na godišnjoj razini. Prijedlog mjera već je dostavljen i Europskoj komisiji, a odnose se na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26 tisuća radnika.

Analizu je pripremilo Vladino povjerenstvo, na čijem je čelu bila ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović, a ona podrazumijeva smanjenje materijalnih troškova za pola milijarde, smanjenje izdataka za plaću i raznih naknada te statusno spajanje dviju i više agencija u jednu. Iako im je država svima vlasnik i poslodavac, sustav nagrađivanja bitno se razlikuje od pravne osobe do pravne osobe čak i među istovrsnim poslovima. Trećina institucija nije uključena u centralni obračun plaća, a neki koji jesu prijavljivali su krivi broj zaposlenih. U COP-u tako nisu zaposleni u agencijama, HRT-u, nacionalnim parkovima, Hrvatskim vodama, institutima, fondovima, lučkoj upravi i CArNetu.

Rezanje plaća i dodataka

Vlada će rashode za plaće smanjiti 97 milijuna kuna u 27 ustanova koje strše, i to najviše u Hrvatskim vodama (19 milijuna kuna), Fondu za naknadu oduzete imovine (2,8 milijuna), CarNetu 5,6 milijuna, regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti 12 milijuna, Hanfi 10 milijuna kuna, Agenciji za lijekove 9,1 milijun, Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija 2,9 milijuna, Lučkoj upravi Dubrovnik jedan milijun.... Dodatne uštede postići će se smanjenjem dodataka na plaću, na dnevnoj razini najviše na HRT-u, DAB-u i Lučkoj upravi, ali i ujednačenjem isplate dodatka na stručnu spremu te drugih dodataka kao što je rad blagdanom, prekovremeni rad, regres, božićnica i slično.

53 nove pravne osobe

Prijedlog je da se naknade za duljinu radnog staža postupno posve preusmjere u naknade za učinkovitost i dobre rezultate rada. Ukidaju se božićnice u agencijama za ugljikovodike, za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, nekim državnim arhivima jer nije korektno spram ostalih koji se financiraju iz budžeta kojima je uskraćena isplata božićnica. Pravne osobe koje su isplaćivale božićnicu pretežno su davale i regres, a najviše novca za to potrošeno je na HRT-u, Fini, Lučkoj upravi Dubrovnik i Agenciji za znanost. Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto.

Regos ima 17 rukovodećih osoba na 41 zaposlenog, a Agencija za istraživanje nesreća u prometu jednog šefa na 1,8 zaposlenih. Materijalni rashodi daju najveći prostor za štednje i pokazuju da novac nepotrebno curi na sve strane. Povjerenstvo je mišljenja da se na materijalnim troškovima i ove godine može uštedjeti 493 milijuna kuna, bez obzira na to što su lani smanjeni na 3,83 milijarde sa 4,35 milijardi u 2013. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora ima rashode za najam od čak 19,59 eura po kvadratu, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti 18,3 eura, Agencija za civilno zrakoplovstvo 17,59 eura, Hrvatski muzej naivne umjetnosti 18,34 eura, Lučka uprava Zadar 17,27 eura, CarNet 14,86 eura, dok HANFA plaća 14 eura najma mjesečno. Najskuplje službeno vozilo ima jedan nacionalni park – 388 tisuća kuna.

Posljednjih deset godina osnovane su 53 nove pravne osobe, od toga ih je 11 osnovano u protekle tri godine, kao posljedica pristupanja EU. Najstarije pravne osobe su državni arhivi – onaj u Zadru ima 391 godinu, a najstarija agencija je Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom ustrojena prije 66 godina. Slijedi spajanje Hanfe i AZTN-a, RT-a i Hine, Agencije za hranu i veterinarskog instituta, od pet u obrazovanju bi trebale ostati dvije, spajale bi se i agencije u prometu... Ukupno njih 38 u 17.

>>Kome i koliko rezati plaće: Milanovićeva vlada mora srezati 2 milijarde do travnja

>>Smanjit ćemo poreze, ministara će biti manje, a općine i gradovi morat će biti održivi

Komentara 65

DU
Deleted user
10:17 26.03.2015.

to su agencije za uhljebljivanje....treba ih veciju ukinuti a ljude na burzu.

PG
podučavam_glupe
10:36 26.03.2015.

Da se napravi revizija kako su ti postali šefovi vidlo bi se da 30 posto njih nema diplome, 40 posto zaposleno kao VKV i onda uz rad dobili fakultete, a ostatak završili fakultete koji nemaju veze s onim što rade. hahaahahahahah

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:45 26.03.2015.

Hm, nekada u takozvanom trulom socijalizmu, imao sam u firmi iznad sebe dva šefa i direktora. Sada imam iznad sebe , voditelja odjela, voditelja službe, načelnika sektora, zamjenika ravnatelja i ravnatelja, dakle pet rukovodečih ljudi. Svi su oni dipl. ing.,dr, pr, mr, sci i još dodatnih titula i pozicija. Firmu koštaju ko Svetog Petra kajgana u obliku plaća, bonusa, dodataka, puteva, projekata, međunarodne suradnje, letanja po svim kontinentima. Ja i dalje ne mogu s nikim ništa konkretno riješiti kao i prije 20-30 godina i sa skoro sličnim papirićem kao i prije pola stoljeća, trčkaram od jednog do drugog, kad koga uspijem uhvatiti. Na kraju sve riješim sam, pa ako je dobro, dobijem pseći kolačić, a ako nije, naravno, - kriv sam ja. Pa ko to more platit? Možda Amerika, Engleska i Njemačka zajedno, ali i to čisto sumnam, jer bi ova hrvatska ekipa i to izbankrotirala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije