Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2018. u 10:54

Listopad će obilježiti val prosvjeda od Vukovara do Pule, a posljedica su i neprovođenja reformi.

Reformska godina, kako je najavio premijer Andrej Plenković, lagano je na izmaku, a umjesto velikih reformi vidimo tek kozmetičke izmjene poreznog i mirovinskog sustava.

Porezni zakoni kojima će se produbiti rasterećenja građana i poduzetnika prošli su prvo čitanje i zasad je izgledno da će biti i usvojeni, ali prijedlog mirovinske reforme, koji je naišao na žestok otpor svih dionika, ubrzano se iz dana u dan mijenja. Najnovije informacije govore da resorni ministar Marko Pavić, nakon što je povukao kontroverzni plan o diskriminaciji budućih umirovljenika koji su štedjeli u kombiniranom sustavu, sada nudi i usporavanje produljenja radnog vijeka na 67 godina. Umjesto prvotno zamišljene 2031. godine, sada nudi da se 2033. godine počne odlaziti u mirovinu kasnije.

Reterirao je zbog straha od štrajka koji su najavili sindikati, a koji je bio planiran za 20. listopada. Sindikati ni tim prijedlogom nisu zadovoljni pa postoji mogućnost da listopad obilježi val prosvjeda u raznim krajevima Hrvatske. Naime, samo nekoliko dana prije sindikalnih akcija zbog mirovinske reforme počet će prosvjed u Vukovaru, a izgledan je i štrajk u Puli i Rijeci jer se do 15. listopada vjerojatno neće isplatiti plaća zaposlenicima Uljanika i 3. maja. Svi su ti prosvjedi posljedica i odgađanja reformi i nesposobnosti da se promijeni paradigma hrvatske zbilje.

Pod pritiskom prosvjeda, iskustvo pokazuje, političari su dosad uglavnom pokleknuli u pokušajima da promijene, čak i kozmetički, sustav koji nas vuče na začelje Europske unije. Kaskamo za zemljama čiji su lideri sposobniji, hrabriji i odlučniji u povlačenju nepopularnih poteza koji rezultate pokazuju u periodu duljem od mandata, a da je tako, pokazuju i dva ovotjedna statistička podatka. Industrijska proizvodnja ponovno je na međugodišnjoj razini pala, a pada i broj zaposlenika. Loši trendovi alarm su i krik u potrazi za korjenitim promjenama sustava koji nailazi na blazirani pogled političara s ružičastim naočalama na nosu.

Komentara 4

BU
bugatti
21:44 29.09.2018.

Ovaj lik na naslovnici je po zanimanju ?

RI
rightside
11:07 29.09.2018.

da ovo nije drzava puna korupcije,namjestaljki i laganja vlade rh, premjer bi vec dao ostavku ili potjerao ove ministre ,nesposaobne i lazljive,poput ovog pavica,,ali,, drzava je takva,,

MI
miso
17:11 29.09.2018.

... Prava reforma bi bila da se sredstva iz I. i II. mirovinskog stupa prebace u Irski ilj Njemački mirovinski fond i da tamo uplaćujemo. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije