Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE REZANO

Mirovine branitelja ostaju iste, pogledajte cijeli dokument proračuna

sjednica vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.03.2016.
u 12:58

Braniteljske mirovine ostaju u lipu iste, ali će se voditi na dvije proračunske stavke

Iz prijedloga proračuna se vidi da je predviđeno smanjenje od 560 milijuna kuna na stavci mirovina hrvatskih branitelja koja se vodi kao "naknade građanima i kućanstvima". Međutim, mirovine branitelja neće se smanjivati, a to smanjenje tehničkog je karaktera. Vlada je lani provela razdvajanje mirovina po posebnim propisima tako što je određen dio mirovine koji je posljedica radnog odnosa, kao i dio koji proizlazi iz posebnih propisa. Postupak razdvajanja je za branitelje proveden sredinom 2015. godine, a pokazalo se da i u toj populaciji velik broj umirovljenika ima staž koji proizlazi iz redovnog osiguranja. Braniteljske mirovine ostaju u lipu iste, ali će se voditi na dvije proračunske stavke - jedna je čista naknada iz proračuna koja će ove godine biti 4,096 milijardi kuna, a drugi dio će biti unutar mirovina iz redovnog osiguranja. Lani je za tu stavku planirano 4,65 milijardi kuna, što bi bilo smanjenje od 12 posto.

U proračunu Ministarstva rada i mirovinskog sustava ove je godine za mirovine i mirovinska primanja predviđeno 36,29 milijardi kuna, što je povećanje od 1 posto u odnosu na lani.

I premijer i ministar financija tvrde da se plaće i mirovine neće smanjivati, no kazali su da će se smanjiti naknade građanima i kućanstvima i to upravo za 560 milijuna kuna. U Vladi još nisu precizirali za koju kategoriju kućanstva se to odnosi. No, ministar financija Zdravko Marić najavio je brze promjene zakona i korištenje imovinskog cenzusa kod isplate raznih oblika socijalnih davanja.

Inače, budžet Ministarstva branitelja iznosi 938 milijuna kuna, što je, kažu, na razini prošlogodišnjeg izvršenja.

Proračun Zavoda za zapošljavanje smanjen je sa 2,9 koliko je lani planirano, na 2,4 milijarde kuna.

7 - 1.1PRIJEDLOG DRŽAVNOG PRORAUNA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2016. GODINU I PROJEKCIJE ZA 2017. I 2018. GODINU... by Bojan

>> Marić: Nema razloga da se netko od ministara osjeća kao pobjednik, a netko kao gubitnik

>> Hasanbegović: Ispunjeni uvjeti za razrješenje Mirjane Rakić

Komentara 40

KL
Klarahrv
12:18 10.03.2016.

Ma ne, to se sigurno reže partizančinama.

AJ
ajmo
12:43 10.03.2016.

Partizanima uzet sve jer nemreju živit ko kornjače 120 godina od drugog rata od završetka je prošli 71 godina a od početka rata još 5 god. pa to je 76 i ako je imao 20 kolko to je 96 a ima ih još navodno oko 23 000 pa moliću kolko žive ?Glavate želve 200 godina.

Avatar Obeliks
Obeliks
12:30 10.03.2016.

Ima prostora u proračunu Ministarstva branitelja rezati troškove koji se daju stotinama udruga branitelja, sudionika NOB-a i sl za kojekakve gluposti. Lijepo treba reći: Ove godine ništa od financiranja nepotrebnih udruga. Neka se financiraju iz lokalnih proračuna jer lokalno i djeluju. Nek stegnu kaiš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije