Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebtower

Mirela Holy podnosi kaznenu prijavu protiv Zmajlovića

zmajlović
Foto: Pixsell
1/3
22.04.2015.
u 20:43

ORaH: Cijena zakupa je 15 eura, Ministarstvo: Cijena je 10,47 eura

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy podnijet će kaznenu prijavu protiv ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića zbog sklapanja, kako tvrdi, nepovoljnog ugovora o najmu s tvrtkom Europolis Zagrebtower.

Došli do ugovora

Holy kaže da analiza svih dostupnih informacija o tom najmu i ugovora koji su dobili svojim kanalima pokazuje da se radi o štetnom poslu za državni proračun.

– Trošak najma oko 3900 četvornih metara prostora u Zagreb Toweru za Ministarstvo je, uključujući i PDV, veći od 15 eura po kvadratu – tvrdi Holy. Pri tome podsjeća na izjavu ministra financija Borisa Lalovca da državne institucije ne smiju plaćati najam prostora više od 11 eura po četvornom metru. ORaH je, navodi Holy, prije nekoliko mjeseci tražio od Ministarstva da mu dostavi sporni ugovor za Zagreb Tower, no oni su to odbili. Povjerenica za informiranje stala je na stranu ORaH-a u tom slučaju no Ministarstvo je, kaže Holy, onda pokrenulo upravni spor protiv povjerenice pozivajući se na poslovnu tajnu. Ponudili su im, kaže, da mogu doći u prostore Ministarstva pogledati ugovor. U Ministarstvu pak kažu da Zmajlović nema komentar na kaznenu prijavu protiv njega. Navode da je zbog interesa javnosti uvid u kompletan ugovor s Europlisom moguć od njegova sklapanja u srpnju 2014. u svakom trenutku, po zahtjevu za pristup i u skladu s pravilima za pristup informacijama. ORaH je, navode, dostavio zahtjev u studenom 2014. i omogućen im je uvid u kompletan ugovor – no do danas to nisu ostvarili.

Trošak zakupa

U Ministarstvu kažu da su sve ključne informacije iz ugovora koje se odnose na uvjete zakupa i sve ostale parametre koji utječu na proračun od prvog dana komunicirani u javnosti. Pa tako navode da trošak zakupa ureda i parkirnih mjesta iznosi 8,33 eura po kvadratu bez PDV-a odnosno 10,47 eura s PDV-om. Stoga je, tvrde, ukupni godišnji trošak zakupa s uključenim PDV-om za proračunska tijela Ministarstvo, Agenciju i Zavod 3,8 milijuna kuna.

>> Zmajlović: Ugovor za Zagrebtower nije tajan, ORaH ga je mogao dobiti

Komentara 37

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:22 22.04.2015.

Kreće nova sezona serije "Ispred kaznionice Remetinec"... Sezona: nova pravednost.

MK
marcel.kocan
21:24 22.04.2015.

Nismo svi isti, ljestvica je visoko podignuta, mi nismo hdz, mi smo pošteni... plan 21 na djelu

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
21:26 22.04.2015.

Još će mi se i sviditi potezi M. Holy... Pa kud ide ovaj svijet :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije