Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene ZOR-a

Mrsić: Zakon treba mijenjati jer u njemu ima puno stvari koje su tamo reda radi

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.03.2014.
u 10:23

Ministar je istaknuo i kako je Zakon prilagođen našem tržištu rada te da nije riječ o kopiji njemačkog zakona

U emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Govorio je o spornim izmjenama Zakona o radu, protiv kojih se izričito bune sindikati, te koje su obilježile ovaj tjedan. 

 - Upravo sam se vratio iz Bruxellesa gdje smo razgovarali o utjecaju krize na socijalnu dimenziju. Bez jake i socijalne ekonomije nema napretka tako da se trenutno nalazimo između čekića i nakovnja.

 - Mi od početka sa sindikatima imamo dijalog koji to nije. Prije godinu i pol smo se dogovorili da ćemo mijenjati zakonodavstvo u dva koraka, međutim već tada je bilo stajalište sindikata da ne Zakon o radu ne treba nikakve promjene. Zakon treba mijenjati jer u njemu ima puno stvari koje su tamo reda radi te ne utječu na sigurnost radnika, rekao je Mrsić.

Ministar je istaknuo i kako je Zakon prilagođen našem tržištu rada te da nije riječ o kopiji njemačkog zakona.

 - Mini poslovi poput onih u Njemačkoj se u Hrvatskoj se neće uvoditi, rekao je.

Komentirao je i brojku od 385.000 nezaposlenih:

 - Razlozi otpuštanja ostali su isti. Ostavili smo poslovno uvjetovani otkaz, a jedino što smo mijenjali jest da poslodavac radniku prilikom otkazivanja mora ponuditi novo radno mjesto.

Upitan u čemu je vlada spremna popustiti, Mrsić je odgovorio kako se o svemu može pregovarati pa tako i o agencijskom radu.

 - Čovjek radi godinu dana preko agencije, pa se onda osnuje sestrinska agencija u koju ga se prebaci. Znamo mi kako se to radi te ćemo stoga pojačati inspekciju rada. Moramo slijediti zakone i primjenjivati ih, rekao je Mrsić i dodao kako će se dodatno regulirati rad inspektorata.

Na pitanje čemu inzistiranje u radu na određeno vrijeme, Mrsić je odgovorio kako nikad nije pravo vrijeme i kako je razgovor važan.

 - Čini mi se da su sindikati krenuli prema političkim zahtjevima, što nije njihova uloga.

Najave sindikata kako će krenuti u prikupljanje potpisa za prijevremene izbore komentirao je riječima kako 'to neće ništa promijeniti'.

 - Naravno da i sindikati mogu politički djelovati, ali tu treba biti socijaliziran. Kad govorimo o izmjenama zakona 2010., one su bile minimalne i išlo se na ukidanje klauzule koja je bila vezana uz kolektivni ugovor. Potpisali ih jesmo, no to je na neki način bio referendum protiv tadašnje vlade.

Osvrnuo se i na problem povratka na posao nakon porodiljnog i dodao kako će se zakonom dodatno zaštititi trudnice.

 - Prvo smo pustili poslodavce da se pokušaju sami dogovoriti, no u tri mjeseca nije se dogodilo ništa. Preraspodjela radnog vremena postoji u Europskoj uniji i ne radimo ništa što već nije omogućeno u građevini i ugostiteljstvu, rekao je Mrsić i dodao kako će svi oni koje neće plaćati radnike biti sankcionirani te će morati zatvoriti tvrtku.

 - Svaki radnik mora potpisati da ide u preraspodjelu radnog vremena.Sindikati na nju pristaju, ali žele klauzulu da je to moguće jedino ako se preraspodjela dogovori sa sindikatom. Što je s malim tvrtkama i onima koji nemaju sindikat. Jasno smo rekli da smo otvoreni za sve opcije. Tamo gdje radničko vijeće mora imati ulogu u preraspodjeli radnog vremena.

Podsjetimo, saborski zastupnici izglasali su jučer sa 79 glasova za, 29 protiv i jednim suzdržanim Zakon o radu u prvom čitanju te pozvali Vladu i sindikate da sada obnove socijalni dijalog.

>> Izglasan ZOR u prvom čitanju, Vlada i sindikati pozvani na dogovor

Komentara 11

L0
luena 01
10:28 01.03.2014.

Ozbiljno ovaj mrsic svakim danom sve vis edokazuj ekako nema pojma .. Umjesot priznat i povuc se on i daljemucka imrpvozira bez imalo osnovnog znanja,kaze ZOR su prepisali od njemacke ... zasto ,cemu nesto prepisivat ako si siguran da tii vise znas a drugo je bezvezno ,druga stvar je da ti trece provodis sto neznas i sto je bezvezno jer vi sebi ionako prepisano definirate po vasem i opet si na onom gdje si i bio.Poslodavac ima sve privilegije a radnik nagrabusa. ..

DH
dalibor.hren
10:02 01.03.2014.

Drug Miralem očito pati od gubitka pamćenja.

ĆA
ćaćaća
12:06 01.03.2014.

i sve je to sam smislio drug miralem..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije