Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Mirando Mrsić: Jasno NE privatizaciji zdravstvenog sustava!

Mrsić i Avberšek na konferenciji o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.04.2018.
u 12:39

Na mala vrata gura se amerikanizacija hrvatskog zdravstva, gura se privatizacija koja će omogućiti da se liječe samo bogati, a ne siromašni

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić usprotivio se privatizaciji privatne zdravstvene zaštite koja se planira provesti kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je trenutno u javnoj raspravi. Izmjenama tog zakona ministar zdravstva Milan Kujundžić planira se i uništavanje domova zdravlja, povećanje participacije, ukidanje rada vikendima, nabraja Mrsić koji smatra da će posljedica ovih izmjena biti profit, a ne liječenje.

- Na mala vrata gura se amerikanizacija hrvatskog zdravstva, gura se privatizacija koja će omogućiti da se liječe samo bogati, a ne siromašni. Dosadašnje pitanje u ambulantama "kako vam mogu pomoći" pretvorit će se u "kako plaćate" – kazao je Mrsić poručivši jasno NE privatizaciji koja bi, tvrdi, ostavila dalekosežne posljedice na naš zdravstveni sustav.

Hrvatska je socijalna država, naglašava Mrsić te poručuje kako reforme ne smiju ugroziti socijalnu sigurnost građana. Poziva sve građane, liječnike, medicinske sestre, nevladine organizacije... da se suprostave ovom zakonu i kažu jasno ne privatizaciji.

Posljedice privatizacije zdravstvenog sustava bile bi da samo bogati dobivaju zdravstvenu zaštitu, dovelo bi do porasta broja učinjenih usluga bez unapređenja zdravlja građana, povećanja troškova u javnom zdravstvu, pada kvalitete liječenja, upitne dugoročne održivosti javnog zdravstvenog sustava, razdvajanje liječnika na privatnike i ostale.

- Ako se usvoji ovaj zakon, temeljno ljudsko pravo na zdravlje građana postaje ugroženo. Usvajanjem zakona načelo solidarnosti, koja je osnova sustava socijalne sigurnosti u jednoj državi nestaje iz sustava zdravstva. Ovaj zakon narušava ljudsko dostojanstvo u slučaju bolesti – zaključuje Mrsić.

Članica Savjeta SDP-a za zdravstvo Spomenka Avberšek smatra da je privatizacija domova zdravlja započela već 1996. godine njihovim zakupom koji se kasnije pretvorio u koncesioniranje. Nada se da će se zastupnici jednako glasno angažirati oko ovog zakona kao što su to radili oko Istanbulske konvencije.

- Ovaj zakon napravljen je samo s jednim razlogom, a to je privatizacija. Zaboravlja se da su domovi zdravlja jedine zdravstvene ustanove koje su se direktno gradile našim sredstvima. Dosta nam je više gledati da ljudi mole da ih se liječi, mi po Ustavu imamo pravo na javno zdravstvo koje funakcionira na bazi solidarnosti - zaključila je Avberšek.

Komentara 9

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
12:49 18.04.2018.

Je, baš si ti Miraleme za siromašne i nemoćne

Avatar southman
southman
12:53 18.04.2018.

Bivši ministar koji je u svom mandatu najviše od svih ukidao radnička prava ! Pravi socijaldemokrat !!

Avatar nekakav
nekakav
12:51 18.04.2018.

ali ni ne želimo da doktori imaju mjesečno 20.000 kuna! niti da imaju žute rukave od stalnog povlačenja za rukav i davanje mita za ono što su nam dužni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije