Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Ivan Turudić o razlozima zbog kojih nije postao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu

Ministrica me napala nakon osude Petrača

hrv-minis-txt.jpg
import
24.02.2006.
u 19:00

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kao jednog od krivaca za svoju smjenu navela je suca Županijskoga suda u Zagrebu Ivana Turudića. Smatra da je "otpisana" kad ga je odbila imenovati za predsjednika toga suda. O svojim vezama s Miroslavom Šeparovićem, o presudi Petraču te zašto ga bivša ministrica "nije voljela", za naš list govori sudac Turudić.
 
Kako ocjenjujete reformu pravosuđa, koju je bivša ministrica isticala kao svoj najveći uspjeh?
 Reforma pravosuđa zapravo nije ni započela, osim kozmetičkih zahvata za potrebe kamera. Osnovni problem reforme pravosuđa četiri su suda, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Tko to sredi, proveo je reformu. Ne znamo je li išta napravljeno u rasterećenju sudova koji su preopterećeni. Što se gruntovnica tiče, podaci o neriješenim predmetima samo su uvedeni u digitalni oblik, ali nije riješen meritum. Njezina reforma nalikuje na Potemkinova sela. Evo primjera, postupak imenovanja sudaca ostao je netaknut. Naime, i dalje se suci biraju bez objektivnih kriterija.
 
Pa zar nije smanjen broj neriješenih sudskih predmeta?
 Smanjio se trend porasta neriješenih predmeta. No onaj broj od milijun i pol neriješenih predmeta nije se smanjio. Da bi se tu stvari pomaknule nabolje, potrebno je učiniti puno više od uvođenja prekovremenog rada sudaca.
 
Jeste li toliko moćni da ste se osvetili ministrici kad vas nije imenovala za predsjednika Županijskoga suda u Zagrebu?
 To je u najmanju ruku smiješno. Ne ulazim u razloge zbog kojih je smijenjena ministrica, ali moj joj je slučaj došao kao izlika. Neistinite su njezine tvrdnje da bi ona bila brana struke od politike. I ona sama je političarka. Osobno ne znam za političke pritiske koji su navodno išli prema njoj.
 
Je li vaša presuda u slučaju otmice sina generala Zagorca bila politički motivirana? Naime, u pitanju je bio Hrvoje Petrač kojega je Vlada naznačila kao Gotovinina pomagača? Je li bilo pritisaka iz izvršne vlasti na vas?
 Nije bilo nikakvih pritisaka iz vlasti na mene. Znam da su oči javnosti bile uprte u naš sud zbog toga slučaja. No, na mene nije bilo pritisaka da donesem ovakvu ili onakvu odluku. Jedino je dan prije objave presude ministrica Škare-Ožbolt panično zvala po Županijskom sudu u Zagrebu. Zanimalo ju je kakva će odluka biti. Čak je pokušala preko zajedničkih znanaca to doznati, što sam kategorički odbio.
 
Želite li vi to sugerirati da niste bili svjesni zahtjeva politike u slučaju Petrač te da niste vodili računa o željama premijera i ministrice pri odmjeravanju kazne?
 Nikad nitko nije vršio pritisak na mene. Sve su to insinuacije, vrlo smišljene i planirane. Ministrica me je bila dužna od toga zaštititi. Ali nikad nije ni riječi rekla protiv napada na mene. Dapače, stekao sam dojam da je ona te napade i podgrijavala. Iskreno vjerujem da je politika bila zainteresirana za ishod toga postupka i pozivi ministrice pokazuju da nije znala kakva će biti presuda.

 Je li vaša presuda bila u skladu s očekivanjima premijera i ministrice?
 To morate pitati njih. To ne znam. No ministričini napadi na mene počeli su kad sam donio presudu.
 
Zbog čega ste, prema vašem mišljenju, stali na žulj bivšoj ministrici?
 Posljednjih godinu dana doista sam bio izložen klevetama i objedama Vesne Škare-Ožbolt. O tome koji su njezini motivi i zašto je uložila toliku strast da me ocrni i kao suca i kao osobu, ne znam. Možda je razlog intervju u jednom dnevnom listu u kojem se nisam dovoljno divio njezinim reformskim potezima.

 Je li vam žao što niste postali predsjednik Županijskoga suda? Hoćete li ponovno pokušati?
 Žao mi je jer htio sam biti predsjednik suda. Da nisam htio, ne bih se kandidirao. Međutim, nakon ovih objašnjenja i ponašanja bivše ministrice i razloga zašto me nije imenovala, nije mi žao. I za razliku od onoga što govori njezin pobočnik Joško Morić, ja sam dobio tri puta podršku struke. Veće mi je zadovoljstvo da sam dobio podršku struke, a ministrica me nije imenovala nego da je bilo obratno.

Jeste li se u međuvremenu sastali s Vesnom Škare-Ožbolt?
 Bio sam kod nje u ministarstvu, i to nakon što me je odbila imenovati za predsjednika Županijskoga suda. Tada mi se ispričavala i lila krokodilske suze kunući se da ona nije kriva što nisam imenovan. Govorila je da je krivnja na drugima. I da, nazvala me je nakon što je smijenjena, na mobitel, i kazala da nije mislila na mene kad je govorila o predsjednicima sudova. E, tada sam se ozbiljno zabrinuo za nju jer imenom me je spominjala po medijima.

 Jeste li vi sudbeni kadar HDZ-a?
 To su gluposti i odbacujem takve objede. Sudac sam bio cijelo vrijeme, osim kratkog izleta u politiku. Bio sam, naime, pomoćnik ministru pravosuđa Milanu Ramljaku, Zvonimiru Šeparoviću i Stjepanu Ivaniševiću, a samo tjedan dana Miroslavu Šeparoviću.
 
Zašto su vam protivnici kao krimen spominjali podatak da ste brat Marije Turudić, nekad ključne osobe u Fondu za privatizaciju?
 To su tipične diskvalifikacije u nedostatku argumentacije. Svoju sestru volim i nemam se čega stidjeti u vezi s njom. A te metode iz doba staljinizma ne impresioniraju me.


Prijateljstvo sa Šeparovićem nema veze s poslom

Je li vaš zaštitnik Miroslav Šeparović glavni pravosudni kadrovik HDZ-a? Je li zbog toga jer je on odvjetnik generala Zagorca vaša presuda bila osuđujuća za Petrača?
To su laži i podmetanja. Ne poričem svoje dobre odnose sa Šeparovićem, ali ima barem pedeset odvjetnika u Hrvatskoj s kojima sam dobar. Slučaj koji spominjete i u kojem je Šaparović zastupao oštećenika kao i presuda pokazuju da te teorije padaju u vodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije