Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'proces kontinuirano traje'

Ministri Vučković, Fuchs i državni tajnik Milas najavili nastavak potpore Hrvatima u BiH

Zagreb: Održana druga međunarodna konferencija "Dijaspora i domovina"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
31.08.2022.
u 16:43

"Ove godine, po prvi put, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Milas

Ministri poljoprivrede Marija Vučković te obrazovanja Radovan Fuchs zajedno s državnim tajnikom Zvonkom Milasom najavili su u srijedu u Ljubuškom i Posušju nastavak potpore Hrvatske Hrvatima u BiH, a prvi put najavljeno je i sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje.

U Ljubuškom su s korisnicima programa potpore iz BiH za 2022. godinu potpisani ugovori koji se realiziraju kroz 148 projekata koje Hrvatska sufinancira s 32,5 milijuna kuna. Od toga novca radi se o 11 projekata iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 projekata iz ostalih područja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Milas izjavio je kako hrvatska vlada i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

"Ove godine, po prvi put, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Milas.

Ministrica Vučković, koja je bila izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnijim.

"Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH", rekla je ministrica poljoprivrede.

Na otvorenju Osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju je također, kao izaslanik premijera Plenkovića, nazočio ministar obrazovanja Fuchs.

"Ova je škola od velikog značenja za građane Posušja, ali i za sav hrvatski narod u BiH. Ovo je primjer kako treba nastaviti dalje", rekao je ministar.

Novi školski objekt vrijedan je 24 milijuna kuna. U posljednje dvije godine hrvatska vlada pomogla je izgradnju s više od milijun kuna. Tu će školu pohađati 1400 djece, a izgrađena je budući da Posušje kao jedna od rijetkih sredina u BiH ima pozitivan prirodni priraštaj zbog čega su prostori sadašnje škole bili posve neadekvatni.

VIDEO Proglašena prirodna nepogoda zbog suše u Međimurskoj županiji, šteta 150 milijuna kuna.

Komentara 1

JA
Jania
10:14 01.09.2022.

Lijepo je pročitati da u Posušju ima toliko djece. Ako potpora dođe u prave ruke, ljudi se ne će iseljavati pa će i ostale općine popraviti demografske trendove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije