Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nizozemci napola odblokirali Srbiju

Ministri vanjskih poslova EU odobrili Hrvatskoj 3,5 milijardi eura

eu zastava
arhiva vl
Autor
Stojan de Prato
07.12.2009.
u 16:12

Vijeće je pozvalo na uspostavu radne skupine za pisanje pristupnoga ugovora za Hrvatsku, te napomenulo da ona mora ovaj mjesec započeti s radom.

Ministri vanjskih poslova EU 27 odobrili su bez rasprave na sastanku Vijeća EU za opće poslove (GAC) prijedlog Europske komisije o novčarskome paketu za Hrvatsku u prve dvije godine njezina članstva, teškome 3,5 milijardi eura.

Istovremeno bi godišnja članarina Hrvatske bila nešto viša od 600 milijuna eura. Kako je riječ o novcu za projekte od kojih su neki višegodišnji, prve bi dvije godine članstva Hrvatska završila s oko dvije milijarde eura u plusu.

“Da bi mogla povlačiti navedeni novac iz europskoga proračuna, Hrvatska mora pravodobno i u skadu s europskim zakonodavstvom uspostaviti neophodne sposobnosti i ustroje za dobro upravljanje i učinkoviti nadzor zajedničkih novčanih sredstava”, piše u GAC-ovim zaključcima.

- Zaštita novčarskih interesa EU od najveće je važnosti, a ukupan novčarski paket za Hrvatsku mora biti čvrsto ugrađen u opći napor k proračunskoj stezi - naglasili su ministri.

Hoće li taj novac Hrvatska povlačiti već od 2012. godine, ovisi o tome hoće li “na vrijeme ispuniti sve zahtjeve članstva, a posebice one povezane uz pravosuđe i temeljna prava”, naglašavaju ministri.

U nacrtu zaključaka ističe se “općenito dobru suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”, te “pozdravlja stvaranje međuagencijske radne skupine, ali sa žaljenjem bilježi da ICTY-jev tužitelj još nije mogao izvijestiti o sadržajnome napretku na pitanju nalaženja spisa”.

Stoga Vijeće “poziva Hrvatsku da osigura bezodvlačno rješenje toga pitanja”. No, nacrt je pisan prije no što se ministrima za stolom pridružio ICTY-jev tužitelj Serge Brammertz, pa se temelji na njegovu posljednjemu izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

- Ne vidim kako bismo, na temelju postojećega stanja, mogli uskoro otvoriti pregovore s Hrvatskom o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Nadam se, međutim, da će dodatna Brammetzova pitanja hrvatskim vlastima glede spisa koji su mu potrebni dovesti do mogućnosti da se to poglavlje otvori - izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

Nizozemci su povukli blokadu privremenoga sporazuma sa Srbijom, koji obuhvaća trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nisu, međutim, pristali odblokirati ratifikacijski postupak srbijanskoga SSP-a.

Vijeće je pozvalo na uspostavu radne skupine za pisanje pristupnoga ugovora za Hrvatsku, te napomenulo da ona mora ovaj mjesec započeti s radom.

Komentara 110

OB
-obrisani-
16:53 07.12.2009.

jos jedna patka evropske unije. slovenci, gje ste molim vas, da nas blokirate

PI
Pippo9
16:53 07.12.2009.

Hrvatska je na pragu ulaska u EU sto je i najveći nas cilj

SE
sejoman
16:23 07.12.2009.

Ja jos nisam vidio one od 500 ojera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije