Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA SE POZIVA NA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Ministri ne žele reći koriste li sustav E-građani

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.05.2019.
u 23:14

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upitao Vladu koriste li ministri sustav e-Građani

Vlada je ovoga tjedna dala još jedno neobično tumačenje propisa o zaštiti osobnih podataka. Još nakon otkrića da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac tri godine vozila bez valjane vozačke dozvole, zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upitao ih je koriste li premijer Andrej Plenković i njegovi ministri sustav e-Građani. Iz Vlade su mu odbili odgovoriti pozivajući se na zakonsku zaštitu osobnih podataka, ali i na ustavnu jednakost premijera i ministara s drugim građanima. “Sa stajališta zaštite osobnih podataka traženje navedenih osobnih podataka spada u domenu privatnosti svake fizičke osobe neovisno o tome bila ona predsjednik Vlade RH, ministar, odnosno državni dužnosnik ili netko treći, jer su, sukladno članku 14. Ustava RH, sve osobe pred zakonima koji su na snazi u RH jednake”, stoji u odgovoru koji je Vlada utvrdila u četvrtak.

Smisao i hrvatskog zakona i europske uredbe kojima se štite osobni podaci jest spriječiti da se objavom osobnih podataka pojedincu nanese šteta. No u ovom je slučaju krajnje nejasno kako bi objava podatka da ministri koriste sustav e-Građani, koji Vlada svesrdno promiče, mogla naškoditi bilo kome od njih.

– Očito je da, kada su se zaštitili ovakvim odgovorom, svi ili većina ministara ne koristi sustav e-Građani. Da ga koriste, sigurno bi se time pohvalili – komentirao je Mirando Mrsić koji osobno koristi sustav e-Građani i ističe da mu je on izuzetno koristan i kako ga treba dalje nadograđivati.

Ključne riječi

Komentara 6

NE
Neo001
09:38 05.05.2019.

Što niste pitali bahatog i njegove drugove. Bahatom se niste usudili ni dići 2 prsta her ste znali što vas čeka. Očito nije dobro biti previše tolerantan, pristojan sa bagrom.

DU
Deleted user
10:50 05.05.2019.

S malo zdravog uma se takvo pitanje ne bi niti postavilo. Jer bi bilo jasno da može slijediti samo ovakav odgovor kakav je slijedio. Kako napisah - s malo zdravog uma - no Miralem je Miralem.

RP
rpzagreb
11:54 05.05.2019.

A kada si išta konretno i jasno odgovorili???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije