Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procjena stvarne potrebe

Ministarstvo rada: Korisnici ESF-a dobit će puni iznos ugovorenih potpora

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
14.05.2020.
u 18:09

U javnosti se pojavila spekulacija kako će iznosi ugovorenih potpora biti smanjeni, što je Ministarstvo demantiralo

Svi korisnici sredstava iz Europskog socijalnog fonda dobit će pune iznose ugovorenih potpora, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Slijedom pogrešno interpretiranih informacija, u javnosti se pojavila spekulacija kako će iznosi ugovorenih potpora biti smanjeni, što je Ministarstvo demantiralo.

Posredničkim tijelima je dana uputa da nastavno na situaciju izazvanu izvanrednim okolnostima te posljedično stupanjem na snagu Vladine Odluke o ograničavanju korištenja sredstava (NN41/20) dodatno procjene stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova od strane Posredničkih tijela druge razine. 

Naime, pokazalo se da korisnici sredstava u početnim projektnim aktivnostima ne koriste u potpunosti isplaćene predujmove.

Prilikom odobravanja iznosa predujma, vođena načelom financijskog upravljanja sredstvima državnog proračuna te temeljem analize planiranih aktivnosti i ostalih parametara projekta,  Posrednička tijela razine 2 procijenila su stvarne potrebe korisnika za visinom isplate predujma.

Ukoliko neki od korisnika pokaže potrebu za većim iznosom predujma njemu se isplaćuje predujam do punog iznosa predviđenog ugovorom. Iz ministarstva napominju kako korisnici imaju pravo na isplatu iznosa predujma predviđenog ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava te će isti biti isplaćen sukladno planiranim projektnim aktivnostima tijekom provedbe projekta. 

Također, ističu da je Upravljačko tijelo s ciljem odgovornog financijskog upravljanja te raspolaganja sa sredstvima državnog proračuna, a prije nastanka izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, naglasio važnost kontinuiranog pravdanja predujma u okviru odobrenih Zahtjeva za nadoknadom sredstava. Predmetno je važno s ciljem zaštite korisnika kako isti po završetku provedbe projekta ne bi bio u situaciji povrata značajnog iznosa financijskih sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije