Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAČAJNA PROMJENA

Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatski mljekari imali veći prihod od europskih kolega

Patkovac: Ministar Romi? obišao farmu najve?eg mljekara Mladena Šol?i?a
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
06.10.2023.
u 12:53

Iz resornog ministarstva pak tvrde kako je prihod hrvatskih mljekara za prvih devet mjeseci 2023. godine u odnosu na EU prosjek i na temelju iste proizvodnje (360 tisuća kilograma) veći za 6697 eura

Nakon što su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) ovih dana priopćili kako je hrvatski proizvođač mlijeka, s godišnjom proizvodnjom od 360.000 kg (1 litra = 1,03 kg mlijeka), u odnosu na svoje kolege iz EU s istom godišnjom proizvodnjom, u prvih devet mjeseci 2023. imao 14.723 eura manje prihoda, jučer su reagirali iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz HPK su, podsjetimo, kazali kako je razlika u gubitcima u odnosu na 2022. smanjena – tada je, naime, u prvih devet mjeseci iznosila 21.421 eura. Iz resornog ministarstva pak tvrde kako je prihod hrvatskih mljekara za prvih devet mjeseci 2023. godine u odnosu na EU prosjek i na temelju iste proizvodnje (360 tisuća kilograma) veći za 6697 eura.

- Riječ je o značajnoj promjeni u odnosu na 2022. godinu kada je prihod hrvatskih mljekara u odnosu na prosječne prihode EU mljekara na bazi proizvodnje 360 tisuća kilograma mlijeka bio niži za 21.468 eura prema izračunu Ministarstva poljoprivrede, odnosno 21.421 eura prema izračunu Hrvatske poljoprivredne komore - istaknuli su iz ministarstva.

POVEZANI ČLANCI:

Tvrde kako su "domaći uzgoj, proizvodnja mlijeka i zaustavljanje negativnih trendova od najveće važnosti za Ministarstvo poljoprivrede i hrvatsku Vladu te će i dalje investicijskim potporama, reakcijama na tržišne poremećaje, sektorskim dijalozima i politikom prepoznavanja kvalitete hrvatske sirovine ugrađene u konzumno mlijeko i mliječne proizvode raditi ovim strateškim ciljevima".

Iz Odbora za mljekarstvo HPK izračunali su pak da se razlika u prihodima između hrvatskih i europskih mljekara počela smanjivati od ožujka ove godine pa tako za prvih devet mjeseci ove godine ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura. Poručili su kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u EU-u da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

- U državama članicama postupno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme - naglasili su iz HPK.

>> VIDEO Mladi Lovro iz Ferdinandovca ima farmu magaraca i prodaje milijeko

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije