Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE TABLICU

Ministarstvo financija detaljno objasnilo obračun plaća i koliko će rasti u odnosu na prošlu godinu

Zagreb: Ministar Marko Primorac obratio se medijima nakon sastanka parlamentarne većine
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
10.01.2024.
u 20:43

Građanima (roditeljima, supružnicima) iz Osijeka s dvoje djece u slučaju kada svaki ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1.290,00 eura ukupno mjesečno povećanje neto plaće iznosi 38,81 eura, a godišnje 465,72 eura

Ministarstvo financija reagiralo je na članak objavljen na portalu Večernjeg lista o poreznim izmjenama pri obračunu plaća, a koje su stupile na snagu od 1. siječnja ove godine. Reagiranje prenosimo u cijelosti: 

Radi ispravka netočnih informacija koje su u javnom prostoru na potpuno pogrešan način prikazale izmjene poreznih propisa objavljenih na portalu Večernji list od 10. siječnja 2024. pod naslovom „Stižu plaće po novom obračunu, dio građana ogorčen: „Pa nitko nije rekao da je to smanjeno“ , Porezna uprava daje sljedeći demantij.

Promjene u iznosima osobnog odbitka te u obračunu dohotka od nesamostalnog rada stupile su na snagu 1. siječnja 2024. godine. O učincima promjena Vlada Republike Hrvatske je još na sjednici održanoj u svibnju 2023. godine obavijestila javnost detaljno prikazujući promjene do kojih dolazi u obračunu poreza na dohodak, uključujući i izračun novih (većih) iznosa osobnog odbitka. Promjene u izračunu osobnog odbitka imaju tri cilja: pojednostavljenje utvrđivanja osobnog odbitka (ukidanjem pojma „osnovice osobnog odbitka“), povećanje iznosa te osiguravanje pretpostavki da promjena osnovnog osobnog odbitka uvijek prati i povećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove (što do sada nije bio slučaj). Navedeno je postignuto tako da se koeficijenti, koji su izmijenjeni, primjenjuju izravno na osnovni osobni odbitak (koji sada iznosi 560 eura), a ne na tzv. osnovicu osobnog odbitka (koja je iznosila 331,81 euro). Drugim riječima, osnovica na koju se primjenjuju koeficijenti povećana je s 331,81 eura na 560 eura, dakle, nešto manje od 70%. Slijedom navedenog su svi iznosi vezani uz osnovni osobni odbitak i odbitke za uzdržavane članove, kao i za invalidnost, povećani i u apsolutnom i u relativnom iznosu. Učinak navedenih promjena, odnosno apsolutni i postotni iznos povećanja osobnog odbitka od 1.1.2024. prikazan je i prezentiran u tablici koju ponovno donosimo u nastavku

 

Iz navedene tablice jasno je vidljivo da dolazi do povećanja iznosa osobnog odbitka. Tako je osobni odbitak za uzdržavanog člana i 1. dijete uvećan za 47,73 eura, za 2. dijete 60,19 eura, za 3. dijete 95,47 eura, za 4. dijete 153,56 eura, u odnosu na iznose koji su vrijedili u 2023. godini, odnosno isti su povećani od 5,5 do 40,2%.

Glede obračuna iskazanog u članku, napominjemo kako i ovdje dolazi do pogrešnog tumačenja. U prikazanoj isplatnoj listi plaće građanina iz Osijeka za prosinac i studeni jasno se može utvrditi da je stvarno povećanje neto plaće za prosinac u odnosu na studeni 21,20 eura. Međutim, poslodavac je konkretnom radniku u prosincu izvršio godišnji obračun poreza na dohodak, a što je u tom mjesecu povećalo neto plaću za iznos od 10,40 eura. Dakle, ukupno porezno rasterećenje za tog građanina iznosi 21,20 eura, a ne kako je navedeno 10,80 eura.

S obzirom da se u članku pogrešno navode podaci o promjenama iznosa neto plaće uslijed poreznih izmjena za građane Osijeka u nastavku donosimo učinke poreznih izmjena kroz nekoliko različitih primjera obračuna plaće poreznih obveznika s prebivalištem u Osijeku :

Tako je primjerice od 1. siječnja 2024. u odnosu na 2023.:

  •  građaninu s prebivalištem u Osijeku i s mjesečnom bruto plaćom od 840,00 eura, koji:

- ima jedno i/ili dvoje uzdržavane djece upisane na Obrascu PK - neto plaća veća za 34,50 eura mjesečno (godišnje 414,00 eura)

- na razini kućanstva (obitelj s dvoje djece) povećanje iznosi 69,00 eura mjesečno odnosno 828,00 eura godišnje.

  •  građaninu s prebivalištem u Osijeku i s mjesečnom bruto plaćom od 1.300,00 eura, koji:

- je samac - neto plaća veća za 19,06 eura mjesečno (godišnje 228,72 eura)

- ima jedno uzdržavano dijete upisano na Obrascu PK - neto plaća veća za 22,57 eura mjesečno (godišnje 270,84 eura)

  •  građaninu s prebivalištem u Osijeku i s mjesečnom bruto plaćom od 1.560,00 eura (iznos prosječne plaće u razdoblju siječanj-kolovoz 2023.) koji na Obrascu PK ima upisano dvoje djece i pravo na ukupni mjesečni osobni odbitak u iznosu 1.232,00 eura (što je za 137,02 eura više u odnosu na 2023. godinu kada je osobni odbitak iznosio 1.094,98 eura) - neto plaća veća za 31,38 eura mjesečno (godišnje 376,56 eura).
  •  građanima (roditeljima, supružnicima) iz Osijeka s dvoje djece u slučaju kada svaki ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1.290,00 eura tj. ukupno u kućanstvu 2.580,00 eura, koji na Obrascu PK imaju svaki upisano po jedno dijete, u 2023. zajedno su ostvarili neto plaće u ukupnom iznosu od 1.971,99 eura uz obvezu poreza na dohodak u iznosu 92,01 eura, dok na isti iznos bruto plaća primjenom poreznih propisa u 2024. ostvaruju neto plaće u iznosu 2.010,80 eura uz obvezu poreza na dohodak u iznosu 54,70 eura. Ukupno mjesečno povećanje neto plaće iznosi 38,81 eura, a godišnje 465,72 eura.

Imajući u vidu sve iznesene činjenice, u predmetnom članku su pogrešnim prikazivanjem učinka promjene osobnog odbitka, ali i pogrešnom interpretacijom ukupnih učinaka na primjeru plaće koja je već bila korigirana s godišnjim obračunom, javnosti na potpuno neistinit način prikazani učinci poreznih izmjena.

Razvidno je kako su navedene izmjene dovele do poreznog rasterećenja i povećanja plaća, pri čemu je povećanje neto plaća za građane s nižim plaćama značajnije u odnosu na građane s višim plaćama, što je i bio jedan od temeljnih ciljeva poreznih izmjena koje su stupile na snagu 1.1.2024. godine.

Zaključno, ponovno ističemo da visinu plaće ugovaraju poslodavac i posloprimac te da porezni propisi ne mogu povećati iznose ugovorene plaće, ali se izmjenama poreznih propisa kontinuirano donose mjere s ciljem poreznog rasterećenja. Isto je učinjeno i recentnim poreznim izmjenama kroz tri različita elementa: povećanje osobnog odbitka, smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje (I. stup) te ukidanje prireza uz mogućnost da gradovi i općine propišu stope poreza na dohodak u granicama propisanim zakonom. U konkretnom slučaju, Osijek je autonomnim odlukama na lokalnoj razini ostvario i treći element poreznog rasterećenja s obzirom da nije kompenzirao ukidanje prireza povećanjem stopa poreza na dohodak. Na sličan način, do dodatnog poreznog rasterećenja uslijed ukidanja prireza došlo je u 242 od ukupno 302 jedinice lokalne samouprave koje su u 2023. imale prirez. Naime, preko 80% jedinica lokalne samouprave koje su imale prirez odlučilo je ne povećati stope poreza na dohodak do razine koliko su u 2023. iznosile stope poreza na dohodak uvećane za prirez što potvrđuje uspjeh ovog reformskog zahvata i daje poticaj ostalim jedinicama lokalne samouprave za daljnje porezno rasterećenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije