Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJA OTOČNA DRŽAVA

Ministar Tuvalua održao govor u plićaku: Mi smo na prvoj liniji ugroženih klimatskim promjenama

Tuvalu's Minister for Justice, Communication & Foreign Affairs Simon Kofe gives a COP26 statement while standing in the ocean in Funafuti
Tuvalu Foreign Ministry
08.11.2021.
u 10:54

Društvene mreže vrlo su brzo preplavile fotografije Simona Kofea koji u odijelu i s kravatom

Ministar vanjskih poslova Tuvalua je, u video poruci koja će se prikazati na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda u Glasgowu, održao govor stojeći do koljena u moru da bi tako ukazao na gorući problem - njegova pacifička otočna država na prvoj je liniji ugroženih klimatskim promjenama.

Društvene mreže vrlo su brzo preplavile fotografije Simona Kofea koji u odijelu i s kravatom te podvrnutih nogavica stoji za govornicom postavljenom u moru, želeći na taj način skrenuti pozornost na borbu Tuvalua protiv porasta razine mora.

U video poruci Kofe je ukazao na realne životne situacije s kojima se suočava ta druga najmanja otočna država na svijetu zbog klimatskih promjena i porasta razine mora te je istaknuo koje odvažne akcije poduzimaju vlasti da bi se uhvatile u koštac s vrlo hitnim pitanjem mobilnosti stanovnika u uvjetima klimatskih promjena.

Video je snimila javna televizija TVBC na Fongafaleu, otočiću na kojemu se nalazi glavni grad Funafuti, a trebao bi biti prikazan u utorak na samitu o klimi koji se održava u Glasgowu.

Tuvalu's Minister for Justice, Communication & Foreign Affairs Simon Kofe gives a COP26 statement while standing in the ocean in Funafuti, Tuvalu November 5, 2021. Courtesy Tuvalu's Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs / Social Media via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. MANDATORY CREDIT TUVALU'S MINISTRY OF JUSTICE, COMMUNICATION AND FOREIGN AFFAIRS.
Foto: Tuvalu Foreign Ministry

Snimljen je u vrijeme kada regionalni čelnici traže agresivnije djelovanje kojim bi se ograničio utjecaj klimatskih promjena.

Mnogi veliki zagađivači obećali su da će intenzivirati napore na smanjenju emisije ugljikova dioksida tijekom predstojećih desetljeća, a nekima je krajnji cilj nulta neto emisija do 2050.

No čelnici pacifičkih otoka zatražili su hitnu akciju, istaknuvši da je u pitanju opstanak nižih dijelova ove otočne države.

>> VIDEO Drama u centru Šibenika: Urušila se kuća, dio pao na susjedni kafić

Komentara 4

HO
homophob
02:59 09.11.2021.

Oni stariji od nas se mozda prisjete ili cak negdje na tavanu uspiju pronaci Skolski Atlas za vise razrede osnovne skole od kraja 1950 - pocetka 1960 pa tamo mozete naci proces izgradnje atola i laguna u tropskom moru pa potom propadanje pod morsku povrsinu otoka a zatim i lagune. Tada nitko nije sanjao o klimatskim promjenama globalnog zatopljenja nego su prognozitali ledeno doba do kraja 20 stoljeca. Takoder slican fenomen je vidljiv u lancu Havaii-skih otoka: novi otoci su veliki a stariji sve manji i nize iznad morske povrsine a najstarije formacije su potpuno pod morem.

SI
sisavac
14:39 08.11.2021.

ajd nek šute radije. žive na koraljima, atolima, koji se zbog svoje građe sami slijegaju i urušavaju, uslijed svoje težine. ajd se zapitajte zašto nikad ne čitate o tome dal su rađena nova mjerenja otoka, satelitski, dal otok tone, ili se more diže. treba znati genezu tih otoka, kako su nastali. ako gledate nastanak novog japanskog otoka, onda slušate i o tome da se prije par godina novi otok urušio, i nema više vani ni kvadrata kamena. većina otoka je slične građe, i prirodni procesi, razgradnje materijala, slijeganja (što je normalno za materijal kojeg su izgradile životinje, koralji, ne...) neumitno mijenjaju vizuru i morfologiju otoka. unatoč silnom uvjeravanju da će nas more poplaviti, nasa bez komentara objavi da se površina kopna povećala... neke snimke pokazuju da je površina planeta obrasla drvećem, zelenilom, se povećala. umjesto da radimo nešto korisno, mi izmišljamo. zar je tako teško ulagati nešto novca u desalinizaciju mroske vode, gradnju cjevovoda u pustinje, pokrenuti velike projekte navodnjavanja tih suhih područja, ono što je pokojni gadafi radio, pa da ekipa smaknula... dal znate, ili ste svjesni, da bi sa 10% novca kojeg države upumpavaju u tzv. zelene projekte, subvencije bogatašima koji kupuju el vozila, da bi sa tim malim iznosom u jednoj africi, indiji, južnoj americi i australiji, napravili daleko više koristi? ozeleniti dijelove australije i afrike, riješili ste problem gladi i terorizma, ono što svijet tamo muči.

DU
Deleted user
11:52 08.11.2021.

Nestala je Atlantida, može i Tuvalu. Loša sreća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije