Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Schaeuble:

Merkel je kao neoprezan skijaš koji se spušta niz brdo i pokrene lavinu

Merkel i Schaeuble
Foto: DPA/PIXSELL
14.11.2015.
u 19:00

Njemački mediji sve se glasnije pitaju događa li se pokušaj puča protiv Angele Merkel i je li ona u kaosu krize s izbjeglicama izgubila kontrolu nad strankom

Nakon što je njemački ministar unutarnjih poslova najavio promjenu u azilantskoj politici bez znanja kancelarke, a ministar financija usporedio kancelarku sa skijašem koji neoprezno izazove snježnu lavinu, Nijemci se sve glasnije pitaju događa li se pokušaj puča protiv kancelarke Angele Merkel i je li Merkel u kaosu izbjegličke krize izgubila kontrolu nad svojom strankom, koalicijom i vladom.

– Lavine mogu biti pokrenute kad se pomalo nemaran skijaš spušta niz brdo i samo malo pomakne snijeg – izjavio je ministar financija Wolfgang Schaeuble, što su gotovo svi u Njemačkoj protumačili kao analogiju s kancelarkinom odlukom da Njemačka prima izbjeglice koje su tad zaglavile u Mađarskoj. Tada je Njemačka odlučila prestati primjenjivati tzv. dublinska pravila, propise EU koji nalažu da se azil traži u prvoj zemlji ulaska u EU, i počela je masovno zaprimati zahtjeve za azil u Njemačkoj. Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere prošloga je tjedna, bez konzultacija s Merkel, najavio da će Sirijci u Njemačkoj dobivati azil na godinu dana, umjesto na tri, i da neće imati pravo na spajanje obitelji. Kad je Merkel to čula, ministar je bio prisiljen povući izjavu. No, u utorak je, ponovno bez konzultacija s kancelarkom, najavio da će se dublinska pravila ponovno primjenjivati prema Sirijcima koji dođu do Njemačke, odnosno da će ih Njemačka vraćati u prvu zemlju EU u koju su ušli (ne računajući Grčku, jer ih zbog presude Suda EU Njemačka ne smije vraćati u Grčku). Prvu Maizierovu izjavu o ukidanju prava na spajanje obitelji podržali su i izvršni odbor CDU-a, stranke kojoj je na čelu Angela Merkel, i ministar financija Schaeuble, koji je izjavio da je Maizierov plan potreban jer Njemačka "nema neograničen kapacitet". Kancelarkin šef kabineta Peter Altmaier, kojeg je Merkel imenovala glavnim koordinatorom vlade za upravljanje izbjegličkom krizom, nakon te Schaubleove izjave na Twitteru je objavio ovu poruku: "Što je rekao?" (iz čega proizlazi da ni on nije znao za očiti pokušaj snažnih ministara da stanu na kraj tzv. willkomenskulturi ili kulturi dobrodošlice koju je promovirala Merkel).

– Očito se događa gubitak moći. Pada stranačka moć CDU-a, a nije jednostavno biti kancelarka bez moćne stranke – izjavio je politički znanstvenik Karl-Rudolf Korte.

>> Merkel je dramatizirala, a možda je doslovno shvatila Ostojićeve izjave 

>> U Berlinu prosvjedovalo 5.000 ljudi: 'Spasimo Njemačku. Zaustavimo Merkel'

Komentara 12

DU
Deleted user
07:43 15.11.2015.

Rezultat politike otvorenih granica je tu i bolno evidentan.

RO
rotšild
08:36 15.11.2015.

Angela Merkel rođena Kasner, hazarka, židovka operativno provodi židovski plan demogravske destrukcije Europe. Oerativno provodi židovski plan uništenja nacionalnih država. Operativno provodi plan pohlepnog, nezasitnog, izopačenog, krvoločnog lihvara u stvaranju Novog Svjetskog Poretka.Operativno služi u stvaranju nereda i rata i stvaranja fašističko-feudalnog poretka.

OK
okus
08:48 15.11.2015.

Fr. Merkel vi ste glavni okidač ovog kaosa. Ako ih želite naručite avione pa nek ih voze ravno u vasu kuću. Ako imate toliku. Uništavajte sebe a ne sve nas i vlastiti narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije