Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar otkrio

Horvat: Nema ozbiljnije namjere Kineza za kupnju ili strateško partnerstvo u 3. maju

Darko Horvat
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
21.06.2019.
u 13:24

Dodao je da traže legalne načine da se brodovi u proizvodnji završe i isporuče

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak kako trenutačno najveći kineski brodograditelj nema nikakve ozbiljnije namjere da kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju te izvijestio kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

Horvat je to kazao nakon poslovnog skupa u dvorcu Mokrice koji je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub, odgovarajući na pitanje jesu li se Kinezi javili po pitanju 3. maja, s obzirom na to da je za 4. srpnja zakazano ročište o stečaju.

"U ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da najveći kineski brodograditelj (China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno još uvijek u Uljanik Grupi", rekao je Horvat.

S druge strane kaže da ima informacije koje idu u prilog onome o čemu se govorilo proteklih mjesec dana, a to je da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori zajednički nastup u novim projektima.  

Novinari su Horvata pitali i postoji li šansa da država uđe u 3. maj sa svojim novcem, a Horvat je kazao da se pronalazi legalan način na koji omogućiti da se oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče.

"Siguran sam da će model biti sukladan hrvatskom i europskom zakonodavstvu, a kroz nekoliko dana, a sigurno prije zakazanog sljedećeg ročišta, on će biti predstavljen i samoj upravi 3. maja, odnosno sindikatima, ali i hrvatskim institucijama", rekao je Horvat.

Pohvalio je Europsku komisiju za kooperativnost i razumijevanje problema hrvatske brodogradnje, koje je pokazala u pregovorima u proteklih godinu dana. 

"U ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka, a želimo da predloženi model koji ćemo imati na stolu, siguran sam tijekom idućeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima, a da se ničime ne kosi sa smjernicama i direktivama Komisije", ustvrdio je Horvat.

Pri kraju zakonski prijedlog za suzbijanje zlouporabe prava na burzi rada

Na pitanje novinara što će biti s kvotama za strane radnike iduće godine s obzirom na to da poslodavci smatraju da je radna snaga sa Zavoda za zapošljavanje neupotrebljiva, Horvat je podsjetio da se po pitanju kvota dogodio "radikalan" iskorak, a kako je gotovo 20 tisuća novih radnih mjesta popunjeno stranim radnicima. 

Navodi da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pri kraju izrade zakonodavnog okvira unutar kojeg će svatko kome se ponudi adekvatno radno mjesto, a on to odbije, izgubiti pravo na bilo kakvu naknadu s burze, a nakon brisanja iz registra bit će definirano razdoblje u kojem se ne može ni prijaviti na Zavod.

Smatra da se stvaraju pretpostavke da velik dio od stotinjak tisuća trenutačno nezaposlenih u vrlo skoroj budućnosti pronađe radni angažman. 

Ističe da će se iskorakom u sljedećoj upisnoj godini dati prilika da stipendije u srednjem strukovnom obrazovanju rastu 100 posto, a 300 posto naknade poduzetnicima koji se žele uključiti u proces stvaranja kvalitetne radne snage za svoje potrebe. Pritom će se omogućiti da se iz strukturnih fondova EU tim poduzetnicima nadomjesti trošak da bi se takva radna snaga stvorila. 

Plenković o potezu predsjednice da odgodi izjašnjavanje o kandidaturi

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:20 21.06.2019.

To je trebalo zatvoriti prije 20 godina. Cijelo to vrijeme radnici tih brodogradilista zivjeli su od proracuna.

KR
krust20
12:20 21.06.2019.

Nitko ne moze spasiti ono sto je IDS unistio i otkuda je vukao novce za "belo". Pa niti kinezi.

IO
Iovan
12:41 21.06.2019.

Toliko vrijedi vaša famozna brodogradnja. Lagali su vas, a vi ste voljeli tu laž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije