Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetski projekti

Filipović: 'Naša sugrađani trebaju znati da smo uz njih, nekoliko je opcija na stolu'

Zagreb: Ministar Filipović dao je izjavu medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
18.08.2022.
u 13:08

'Želimo pozicionirati Hrvatsku kao lidera na energetskoj karti Europe. Želimo biti dobavni pravac i za Mađarsku i za BiH. I na tome ćemo ubuduće raditi. Dijelom ćemo to razvijati iz sredstava EU, a dijelom iz proračuna', rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

'Najznačajnija današnja odluka Vlade odnosi se na povećanje kapaciteta LNG-a i izgradnju plinovodne mreže na relaciji Zlobin-Bosiljevo. U cilju osiguranja sigurnosti opskrbe plinom RH odlučili smo krenuti s investicijom ukupne vrijednosti od 180 milijuna eura. Jako je važno ići u tom smjeru. Želimo pozicionirati Hrvatsku kao lidera na energetskoj karti Europe. Želimo biti dobavni pravac i za Mađarsku i za BiH. I na tome ćemo ubuduće kontinuirano raditi. Dijelom ćemo to razvijati iz sredstava EU, a dijelom iz proračuna', rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja nakon sjednice Vlade.

'Cijena električne energije na današnji dan je 10 puta veća od onoga što naši sugrađani trenutno plaćaju', rekao je Filipović. 

'Želimo jačanjem plinovodne mreže ojačati opskrbu Slovenije, kako sam rekao ranije Mađarske, te kasnije i BiH. Bilo je ljudi i protiv LNG-a koji se sada pokazuje jako važan. Tako je i ovo jako važan projekt zbog energetske neovisnosti', napominje ministar te dodaje kako ćemo uspjeti realizirati plan opskrbe skladišta plinom. 

'Radit ćemo sve ono što je potrebno i vodi prema neovismom opskrbom energijom. Nekoliko je scenarija na stolu, uskoro izlazimo s mjerama i vjerujem da će svi biti zadovoljni reakcijom Vlade'.

'Nećemo dozvoliti niti da vrtići, starački domove, škole, bolnice budu u situaciji da ne mogu plaćati energente. Detaljno ćemo prezentirati mjere kada one budu u potpunosti izbrušene. Naši sugrađani, pogotovo najugroženiji, trebaju biti sigurni da će država biti uz njih, da ćemo pomoći. Najavili smo da će paket biti predstavljen najesen, u tom roku će on i biti predstavljen. Svjesni smo situacije, znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se na tome radi, prema tome, svatko tko je ugrožen imat će podršku države”, zaključio je ministar Filipović.

Video: Inflacija u Hrvatskoj




 

Komentara 10

Avatar jambo
jambo
14:41 18.08.2022.

Hvatska raste usprkos krizama. Gdje je opozicija???

DU
Deleted user
23:08 18.08.2022.

Ovaj je ministar totalni promasaj.

NN
novo nenormalni
13:42 18.08.2022.

odma mi je lakše kad se sjetim kakve sve vrhunske stručnjake imamo uza sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije