Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST BDP-A

Ministar Filipović zadovoljan: 'Imamo daleko veći gospodarski rast od prosjeka EU-a'

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva stranke
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
29.08.2023.
u 17:14

Hrvatski BDP porastao je u drugom ovogodišnjem kvartalu za 2,7 posto na godišnjoj razini

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izrazio je u utorak zadovoljstvo podatkom o rastu hrvatskog BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu za 2,7 posto na godišnjoj razini, istaknuvši da je on daleko veći od prosjeka EU-a. "Mislim da svi možemo biti jako zadovoljni jer s jedne strane imamo zemlje poput Njemačke, Austrije, Poljske ili Češke koje imaju pad gospodarske aktivnosti. S druge strane, mi imamo daleko veći rast no što je to prosjek Europske unije", izjavio je FIlipović uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema sezonski prilagođenim podacima, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 2,5 posto na godišnjoj, a 1,1 posto na kvartalnoj razini

VEZANI ČLANCI:

Filipović je apostrofirao da hrvatsko gospodarstvo raste već 10. kvartal zaredom, a posebno ga veseli činjenica da je od zadnjeg kvartala pretpandemijske 2019. do drugog kvartala 2023. ono poraslo u prosjeku 13 posto. "To znači da smo dobro upravljali svim nedaćama i krizama koje su se dogodile i da smo čvrsto bili uz naše gospodarstvo i građane. Tako ćemo nastaviti i dalje", poručio je ministar gospodarstva. 

Rekao je i da će Vlada sve učiniti da se gospodarska aktivnost zadrži na ovoj razini, a upitan brine li ga što je rast baziran na uslugama i potrošnji, dok primjerice poljoprivreda i proizvodnja stagniraju i padaju, Filipović je ponovio da Hrvatska raste daleko više od prosjeka EU-a, koji iznosi 0,5 posto. "Dok god imamo rast to treba pozdraviti", izjavio je Filipović. Odgovarajući na pitanje novinara, Filipović je ustvrdio i da bi bilo dobro da banke podižu i kamatne stope na depozite građana, a ne da samo ostvaruju dobit u situaciji rasta kamatnih stopa.

VIDEO Pokušaj pljačke benzinske pumpe INA na Zagrebačkoj cesti

 

Komentara 3

ZV
Zvuk
17:48 29.08.2023.

A kad vec imamo takav rast, kako je onda moguce da smo predzadnja najsiromasnija clanica EU? Samo je Bugarska siromasnija od nas.

SP
Spezzi
17:23 29.08.2023.

ovo je kao da se NK Rudeš hvali što je nakon 5 kola osvojio 1 bod u HNL-u. I dalje su zadnji na tablici, pa im se simboličan uspjeh čini ogroman korak naprijed. Samo ne vidim da se u Vladi koja Hrvatsku drži zadnjom državom po BDPu u EU pomišlja na smjenu trenera ili uprave. vozi dok ide, pa se hvale i kornerima i posjedom lopte, ali golova niti pobjeda nigdje...

BU
Bubalamala
09:07 30.08.2023.

Vjerojatno smo ojačali u industrijskoj proizvodnji u stvaranju novih vrijednosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije