Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAF TJEDNA

Ministar Banožić dobio državnu subvenciju za gradnju kuće

Zagreb: Svečanost povodom postavljanja spomen-ploče s imenima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
30.04.2023.
u 12:12

Tim kreditom ministar Banožić koji inače ima stan u Vinkovcima  od 82 četvorna metra gdje ima i građevinsko zamljište  površine 726 kvarata namjerava financirati gradnju kuće u Vinkovcima

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je i dobio subvencioniran kredit od 100.000 eura preko APN-a. Tim kreditom ministar Banožić koji inače ima stan u Vinkovcima  od 82 četvorna metra gdje ima i građevinsko zamljište  površine 726 kvarata namjerava financirati gradnju kuće u Vinkovcima.

Usto Banožić kao član Vlade koristi i državni stan u Zagrebu ukupne površine 92 kvadrata. Ukupna visina državne subvencije koju je dobio državni dužnosnik Banožić iznosi 25.306,32 eura. To znači da će građani RH platiti četvrtinu ministrove kuće. A on i njegova žena imaju više nego pristojna primanja za hrvatske prlike.

Ministar Banožić prima plaću od 2740 eura neto, a supruga Banožić zarađuje dodatnih 1081 eura, neto mjesečno. Ministar obrane Nakon što su mediji otkrili Banožićev plan za gradnju kiće uz pomoć državnog novca on je poručio da neće prihvatiti ni koristiti pravo na subvencionirani kredit 'ako bi time nekom drugom građaninu oduzeo mogućnost subvencije Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama . Podsjetio da je u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa zatražio mišljenje od Povjerenstva koje nije pronašlo nikakvu zapreku za podizanje subvencioniranog stambenog kredita.

Ministar je precizirao da je podigao stambeni kredit u komercijalnoj banci jer, kako tvrdi, nema dovoljno vlastitih sredstava za gradnju obiteljske kuće u Vinkovcima. Dodao je da u pogledu prava na subvenciju APN-a zadovoljava sve kriterije sukladno Zakonu.  - Kako sam i najavio, neću prihvatiti niti koristiti ovo pravo ako bih time, kao član Vlade, oduzeo nekom drugom građaninu mogućnost subvencije APN-a - rekao je Banožić.

>> VIDEO Nisam čuo da se govorilo kad je netko SDP-ov sin. Već je prozirno da se HDZ-u to priljepljuje

 

Komentara 6

GA
Gastarbeiter2
19:16 30.04.2023.

Dok je ovaca biće i vune!

JR
Jr48
22:54 30.04.2023.

Pitajte Baneta jesu mu vojnici sa 6500 kn plaće kreditno sposobni za taj APN.

BR
Brankko
19:51 30.04.2023.

Za APN, postoji nekakva "obveza" da dobivatelj kredita "otuđi" sadašnji svoj stan/kuću u roku od dvije godine. Čovjek može pokloniti na primjer ocu ili majci, ili ga fiktivno prodati bilo kome. -- S "otkupima", jedan je dio išao ovako: potencijalni "otkupljivač" nije smio imati u vlasništvu stan/kuću na području grada, i to je bilo samo na dan sklapanja "ugovora" za "otkup". Dakle dan prije čovjek daruje taj stan svojemu sinu, i sve je "po zakonu". To što nitko nije pitao kako je mogao biti "nosilac stanarskoga prava" uz vlasništvo drugoga stana, ili ima li možda bračni drug vlasništvo drugoga stana (a bračni drugovi smatraju se "jedinstvenom" kvaziosobom u vezi sa stanarskim pravom), jer po zakonu o stambenim odnosima onaj koji je imao svoj stan nije smio imati stanarsko pravo -- to "nikoga" nije zanimalo. Isto tako, neki su "ostvarili" i više nego jedan "otkup", iako je zakon o "otkupu" stanova dopuštao samo jedan: čovjek "otkupi" jedan stan u jednom gradu, preseli se u drugi, na čudesan način dobije "stanarsko pravo" (koje se u to vrijeme više nije moglo dobivati!) i otkupi još jedan stančić od 150m2 u centru Zagreba, i tako to. I tako to. "Rješavanje stambenoga pitanja", kako se ne bi dogodilo da te jadnike za deset godina dijete pita: tata/mama, a zašto niste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije