Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum o golfu

Miniranje projekta na Srđu Hrvatsku bi stajalo 350 mil. eura

golf
Zvonimir Pandža/Večernji list
17.02.2013.
u 17:15

Dubrovčani će odlučiti žele li gradnju golferskog “raja” na Srđu, projekt vrijedan 1,1 milijardu eura.

Protivnici gradnje golferskog “raja” na Srđu, brdu iznad Dubrovnika, okupljeni oko udruge “Srđ je naš”, dobili su prvi krug. Uspjeli su skupiti i više od 8000 potpisa, koliko je bilo dovoljno da se organizira referendum na kojemu će se građani Dubrovnika izjasniti jesu li za ili protiv projekta gradnje golferskih igrališta, 240 vila, 400 apartmana i dvaju hotela, u koji je izraelski biznismen Aaron Frenkel spreman uložiti čak 1,1 milijardu eura.

“Ne radimo izlaznu strategiju”

Iz Frenkelove tvrtke Razvoj golf, koja razvija projekt na Srđu, poručuju da nemaju ništa protiv referenduma, ali upozoravaju da se održavanjem takve vrste referenduma na kojemu bi se građani trebali opredijeliti podržavaju ili ne projekt tek sada, sedam godina nakon što je u projekt ušao Aaron Frenkel, šalje jako loša poruka svim budućim investitorima zbog očite pravne nesigurnosti koja trenutačno vlada u našoj državi.

– Mi smo u ovaj projekt ušli prije sedam godina u dobroj vjeri i u trenutku kada je projekt gradnje golferskog kompleksa bio uvršten u županijski prostorni plan. Očito je da će referenduma biti, a mi ćemo poštovati zakon. Nadamo se da će većina građana poduprijeti projekt te prepoznati njegovu široku društvenu korist – rekao nam je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf.

Unatoč svemu, tvrdi da se investitor Aaron Frenkel ne misli povući iz projekta, da ne radi izlaznu strategiju “jer je preduboko u tome” i da se nada da procedura vezana uz referendum neće trajati predugo. Inače, Frenkel je od siječnja 2007. do sada u razvoj projekta “Golf park Dubrovnik” uložio oko 100 milijuna eura, većinom na otkup građevinskog zemljišta i izradu projektne dokumentacije.

Iako o mogućoj tužbi i eventualnoj odšteti, ako na kraju projekt bude zaustavljen, u tvrtki Razvoj golf još, kako kažu, uopće ne razmišljaju, Hrvatsku bi takav scenarij mogao skupo koštati. Upućeni kažu da Aaron Frenkel u “rukavu” ima jaku kartu jer je Hrvatska s Izraelom još 2000. potpisala Ugovor o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja. Ugovor je stupio na snagu 2003., a potom je bivša premijerka Jadranka Kosor u Jeruzalemu u ožujku 2011. godine potpisala Dodatni protokol o izmjenama i dopunama spomenutog ugovora koji će, kad stupi na snagu, još jače štititi interese naših investitora u Izraelu, ali i izraelskih investitora u Hrvatskoj.

– Aaron Frenkel, koji je izraelski državljanin, imao bi argumente da svoju zadovoljštinu potraži na nadležnom međunarodnom arbitražnom sudu – kaže naš izvor. Procjenjuje se da bi Hrvatska, u slučaju da izgubi taj spor, investitoru morala isplatiti odštetu od oko 350 milijuna eura, u što je uračunana i direktna šteta od 100 milijuna eura, koliko je dosad uloženo u razvoj projekta. No, velike su šanse da do toga ipak neće doći jer, neovisno o rezultatima referenduma, Vlada će, nakon što na snagu stupi Zakon o strateškim investicijama, imati pravo “preskočiti” rezultate referenduma i direktno na sebe preuzeti izdavanje svih potrebnih dokumenata za projekt “Golf park Dubrovnik”. Naš sugovornik iz Vlade potvrdio nam je da bi Zakon o strateškim investicijama bio iznad rezultata tog lokalnog referenduma jer se na njemu može odlučivati samo o pitanjima koja su u domeni Grada Dubrovnika.

Dosezi lokalnog referenduma

Uostalom, toga su svjesni i organizatori dubrovačkog referenduma jer će referendumsko pitanje glasiti: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dopušta i gradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?”. Drugim riječima, eventualni uspjeh referenduma obvezao bi samo Grad Dubrovnik da najmanje godinu dana ne smije postupiti mimo volje građana, odnosno da ne može prihvatiti takav urbanistički plan. No, nakon što Zakon o strateškim investicijama stupi na snagu i ako Vlada Frenkelov projekt proglasi strateškim, rezultati referenduma postat će posve irelevantni jer za Vladu nisu obvezujući.

Za referendum o golf-resortu na Srđu prikupljeno 6500 potpisa

>>Bijela loptica olovne težine oko koje se vrte milijarde

Ključne riječi

Komentara 240

GO
gosparmlini
17:33 17.02.2013.

Saka besposlicara i pljuvaca koci SVE zivo u Dubrovniku!A mediji zdusno podrzavaju ove kvazimode. Umjesto da smo sretni da se nesto pokrene ovi lumeni bi sve zaustavili? A sto danas imamo na Srdju?Imamo zmije,gustere i 3 koze a u "gradu' svi kukaju kako je lose,kako nema posla.... Lijepa poruka za sljedecega koji hoce uloziti novce u Hrvatsku.....

Avatar bok
bok
18:09 17.02.2013.

nij ekriv investitor. Kaznit eone koji su mu omogucili projekt da rade stotine apartmana. Golf sam po sebi i Hotel ili Resort bio bi Ok.

TA
Takaros
18:07 17.02.2013.

neka odštetu plate oni koji su ugovor i potpisali jer referendum pokazuje da nisu zastupali volju naroda nego vlastite interese kroz mito i korupciju. pa vi, investitori, ogulite do gole kože jadranku i ekipu a hrvatske građane i hrvatsku ostavite na miru. ovaj je članak sramotan jer se doslovno prijetite sudom hrvatskom narodu koji vam jasno govori NE. sramota za onog tko je uopće imao obraza ovo i objaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije