Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova komisija

Mimica se povlači i predaje sektor Mađaru

Neven Mimica
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
08.04.2014.
u 12:13

Uz hrvatskog povjerenika, još petero kolega morat će se privremeno odreći pozicije jer sudjeluju u kampanji za euroizbore

Hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica jedan je od šestorice povjerenika koji, kako nalažu pravila, moraju otići na “izborni dopust” te će privremeno napustiti mjesta u Komisiji kako bi u matičnim državama sudjelovali u kampanji za euroizbore.

U okljaštrenoj će Komisiji Mimičin resor zaštite potrošača preuzeti mađarski kolega zadužen za rad i socijalna pitanja László Andor. Preraspodjelu posla organizirao je šef Komisije Jose Manuel Barroso, vodeći se stranačkom pripadnošću, ali i zemljopisnom blizinom, uz znakovite iznimke. Siim Kallas, estonski liberal, zadužen za promet, preuzima portfelj za ekonomska i monetarna pitanja i euro od kolege iz Finske Ollija Rehna. Francuz Michel Barnier (unutarnje tržište) preuzima industriju od pučana Antonija Tajanija, a sam će Barroso preuzeti međuinstitucionalne odnose od Slovaka Maroša Šefčoviča.

Letonac Andris Piebalgs dobit će financijsko programiranje i proračun od Poljaka Janusza Lewandowskog iako bi, po mnogima, bilo logičnije da ga zamijeni Algirdas Šemeta (porezi). Jednaku pozornost privukla je i “zamjena” Luksemburžanke Viviene Reding. Reding nije željela predati portfelj pravosuđa u ruke Cecilije Malmström, Šveđanke zadužene za unutarnja pitanja, gdje je i bio prije nego je izdvojen i dan Redingovoj. Tako će je zamijeniti Austrijanac Johannes Hahn (regionalna politika). Iako je na listi flamanskih liberala u Belgiji, povjerenik za trgovinu Karel de Gucht ostaje u EK. Najavio je da neće aktivno sudjelovati u kampanji, a važan je Barrosu zbog trgovinskih pregovora.      

>>Mimica: Hrvatska je u Beču dobila pohvale i podršku

Komentara 2

Avatar franioprvi
franioprvi
13:42 08.04.2014.

Ne povlaci se on nego mora otici

EV
Evadjoj
19:43 08.04.2014.

Zraci iz njega obrazovanje i inteligencija ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije