Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA MEDIKOL

Milinović pred novinarima citirao sporni zapisnik o nabavi PET/CT-a

\'18.11.2010., Zagreb - Ministar zdravstva Darko Milinovic sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo navode da je primao placu iz crnog fonda HDZ-a.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
Autori: Sonja Hoffman, luc/VLM
01.04.2011.
u 13:31

U roku od dva tjedna moraju se revidirati i propisati nove smjernice za korištenje PET/CT uređaja

- Jako sam nesretan što je u Jutarnjem listu prenesen samo dio zapisnika oko nabavke PET/CT-a, rekao je ministar zdravstva Darko Milinović na današnjoj konferenciji za novinare na prozivanja da laže da nije znao da su državne bolnice također zainteresirane za PET/CT uređaje.

Nazočnim novinarima pokazao je cijeli zapisnik gdje stoji rečenica "da nabavka PET/CT-a očito nije prioritet jer je za zaštitu zdravlja stanovništva od bitno manjeg značaja u odnosu na drugu opremu"

U roku dva tjedna nove smjernice za korištenje skenera
Inače, danas se priopćenje oglasilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva kojem je zadaća proispitati pravila za korištenje PET/CT uređaja. U roku od dva tjedna Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu te Hrvatsko društvo radiologa moraju revidirati dosadašnje smjernice Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu za korištenje PET/CT-a, zaključeno je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi gdje je održan sastanak Povjerenstva ministarstva na temu obavljanja dijagnostičke pretrage PET/CT na području Republike Hrvatske.

>>HZZO: Nismo mogli raskinuti ugovor s Medikolom

Povjerenstvo je izvršilo uvid u dijagnoze pacijenata kod kojih je proveden PET/CT od 2007. godine do danas, a koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te je zaključilo kako se u najvećem broju radi o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga i indicirana.

Nove smjernice bit će dostavljene Ministarstvu zdravstva i HZZO-u, a HZZO bi nakon toga trebao implementirati te smjernice i plaćati pretrage samo ako su napravljene u skladu s njima. U protivnom, odobrenje za pretragu treba donijeti posebno povjerenstvo.

Temeljem revidiranih smjernica procijenit će se približno broj bolesnika kandidata za PET/CT na godišnjoj razini u Hrvatskoj. Danas je Povjerenstvo mišljenja da bi se taj broj mogao uklopiti u 1000/milijun stanovnika, no upravo bi smjernice trebale biti te koje bi definirale konačno pravo bolesnika na pretragu.

PET/CT uređaje moraju imati bolnice I. kategorije
Naglašeno je također da bi najsofisticiranija dijagnostička i ostala medicinska oprema morala biti instalirana u bolnice I. kategorije.

Na taj način će se osigurati optimalan razvoj akademske, kliničke i znanstvene medicine. Slijedeći navedeno, Povjerenstvo je mišljenja da PET/CT kao pretraga mora biti barem u jednoj od tih institucija, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Komentara 21

ST
Stric
17:14 01.04.2011.

miso drug račan je za HDZ rekao da je stranka opasni namjera u kontekstu toga da je HDZ-u cilj stvoriti Samostalnu i Suverenu Državu Hrvatsku.

PK
puši kurac
17:26 01.04.2011.

znači HDZ je stvorio Hrvatsku? ovo mi je prvi glas! znam da su sve rasprodali, pokrali, obezvrijedili, bacili državu u kolektivnu depresiju, al da su je stvorili to prvi put čujem!!

CI
cicibela
14:41 01.04.2011.

Drugim riječima, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi donijelo je zaključak: AKO NE MOŽE DRUGAČIJE, MI ĆEMO POŠTENO !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije