Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milinović: Dug u zdravstvu mora biti prepolovljen do kraja 2009.

07.12.2008.
u 15:55

Gost emisije Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića bio je ministar zdravstva Darko Milinović koji je govorio o temama vezanim za reformu zdravstva i rad vlade.

Složio se s izjavom premijera Ive Sanadera kako Hrvatsku čeka teška sljedeća godina, posebice u borbi za radna mjesta.

- Žao mi je što sa socijalnim partnerima nismo dogovorili zamrzavanje plaća, ali Sanaderu i vladi nije preostalo ništa drugo nego povećat plaće za šest posto - rekao je Milinović te dodao kako to ne smatra slabošću aktualne vlasti već kvalitetom jer da je samoinicijativno išla za zamrzavanjem pokazala bi nema osjećaja za socijani dijalog.
- Jednostrano prekidanje ugovora nije dobro za socijalno partnerstvo, rekao je.

Najavio je i borbu za 70 do 90 tisuća radnih mjesta, a sljedeće godine vanjski dug od 16 milijardi dolara dolazi na naplatu.

Na pitanje zašto dodatno zaduživanje sada kada je teže nego ikad, Milinović je rekao kako je "vlada dosadašnjom politikom dovela da ova ekonomska kriza samo okrzne Hrvatsku. Mnoge mjere vlade su dovele da je država samo okružena krizom. Vlada će odgovoriti na nove izazove, a to će dovesti do zajedništva u Hrvatskoj".

Ipak, ministarstvo zdravstva, također unatoč krizi, uspjelo je dobiti dodatnih 25 posto u proračunu.
- Ne možemo gledati koje je ministarstvo slabije, a koje jače, nego koje je ministarstvo prioritet. Vratimo se 20 godina unazad, zdravstvo je bilo zakinuto, dug u zdravstvu danas je blizu 4 milijarde kuna. Da nismo ništa napravili dug bi prešao 5 milijardi i došlo bi do kolapsa zdravstvenog sustava.

U reformi zdravstva i trošenju proračuna prioritet će imati liste čekanja, ali i liste posebno skupih lijekova za koje novi poračun garantira 610 milijuna kuna naspram prošlogodišnjih 250 milijuna.

Trenutni dug zdravstva bliži se 4 milijarde kuna, odnosno trenutno iznosi 3 milijarde i 800 milijuna kuna.
- Dobili smo niz dobrih kritika i prijedloga nakon predstavljanja reforme zdravstva. Moramo pokazati unutar sustava kako ćemo sa sredstvima.
Ako je sada dug ovakav i ako ga ne prepolovimo do kraja 2009. reforma nije donijela dobro. Na kraju iduće godine dug najmanje mora biti prepolovljen - rekao je ministar.

Odustajanje od pet kuna za cigarete i dodatnih 15 posto za zdravstveno osiguranje
- Mnogi su rekli da neću uspjeti s reformom. Nema toga što neće uspjeti ako se dogovorimo. Mnogi su rekli da će zdravstveni sustav doživjeti poraz. Doživio bi ako ne idemo u reformu, svaka reforma košta. Moramo potegnuti za drugim izvorima financiranja da bi uspjeli.

Ministar je objasnio i odustajanje od pet kuna po kutiji cigareta koje su bila namijenjene proračunu zdravstva. Ponovio je ono što je prije nekoliko dana rekao ministar financija Ivan Šuker.

- Reforma je htjela izazvati javnu raspravu, tražio sam prijedloge, a neki analitičari i stručnjaci su rekli da ako povećamo cijenu kutije cigareta za pet kuna pogodovat ćemo švercu, prodavat će se 150 milijuna manje kutija cigareta. Pet kuna na 250 milijuna prodanih cigareta to je milijarda i 200 milijuna u proračunu zdravstva. Da nisam odustao mogli bi me povezati s mafijom da sam namjerno to napravio, napasti zato što su cigarete otišle gore. Na kraju je zajednički prijedlog da 32 posto trošarina ide u zdravstvu što je milijarda i 200 milijuna kuna.

Nije moj cilj bio poskupiti cigarete, nego dobit dio tih trošarina u proračunu. Prije dva mjeseca je krenula javna rasprava, ona je i trebala pokazati sve ovo. Pogriješio sam u procjenama - objasnio je Milinović.

Dodao je kako je temelj reforme, reforma primarne zdravstvene zaštite u koji ide dodatnih 120 milijuna kuna, a krajnji cilj je 60 posto fiksnog i 40 posto efektivnog rada.

Također, priznao je još jedno odustajanje u najavi reforme, ovoga puta dodatnih 15 posto za zdravstveno osiguranje.
- Htio sam dati mogućnost građanima da upravljaju sa svojim sredstvima. Prijetilo se da bi cijela reforma zbog toga dijela pala, a ja to nisam mogao dopustiti jer to nije bitno za reformu pa sam odustao. To je moja kvaliteta što sam odustao, kada sam čuo da hrvatska javnost misli da to ne valja.
Dobru sam stvar napravio, to nema veze s uspjehom reforme zdravstvenog sustava. Kvaliteta je dobre prijedloge prihvati i da nam zakon bude još kvalitetniji. Uvjeren sam da radim društveno korisni projekt i neću odustati od toga.

Gotovina je za mene heroj Domovinskog rata
Voditelj Stanković dotaknuo se i slučaja od prije nekoliko godina kada se ministar vezao lancima za gospićki zatvor zbog uhićenja Franjića za kojeg Milinović kaže "da nije bilo Franjića ne bi bilo Gospića. Ni jedna vlada ne smije dirati u dignitet branitelja". Dodao je kako se više ne namjerava vezivati lancima jer danas je njegova pozicija puno drugačija nego prije pet godina.

- Sad mogu nešto napraviti, mogu utjecati na određene činove, a tada je u Gospiću bila jedna druga koalicijska vlast, nisam imao mogućnosti utjecati. Jedini način da se solidariziram s prijateljem koji je odvezen i nakon 2 mjeseca pušten.

Milinović je spomenuo i ratno prijateljstvo s Mirkom Norcem te rekao kako ga je nekoliko puta posjetio u zatvoru. Kako kaže, prestao je s tim jer bi se moglo "krivo protumačiti".

Generala Antu Gotovinu pak smatra "herojem Domovinskog rata".
- Za mene je on heroj Domovinskog rata i uvjeren sam da će ga dočekati kao heroja u Hrvatskoj. Njegov način privođenja bio je jedini s obzirom da se nije odazvao na poziv suda. Žao mi je jedino što se nije sam prijavio, uvjeren sam da bi sada bio na slobodi. Ponosan sam na Gotovinu, ali ipak čekam odluku suda.


'Javljam se dobrovoljno pobiti djecu ministra zdravstva'

"Javljam se dobrovoljno pobiti djecu ministra zdravstva" prijetnja je upućena prije 20-ak dana ministru i njegovoj obitelji, no počinitelj je ubrzo pronađen.
- Iskreno, istina je, i sad se ježim na to. Ne mogu shvatiti nekoga tko te poruke šalje, prijavio sam policiji slučaj, a ti dani su bili su najteži za moju obitelj.
Ministar zdravstva neće odustati od reforme. Meni je policija javila i o kome je riječ, očekivao sam ispriku. Ja sam javna osoba, moja funkcija je ugrožena.


Što je Karakaš napravio za svoju Liku?

Ministra Milinović bio je na gospićkoj premijeri filma "Kino Lika" te rekao kako "nisam izašao vam iz kina samo da se ne bi stvorio eksces, ali čestitam glumcima".
- Film počinje s autocestom, a sve se događa u Lici prije stotinjak godina. Ne mogu se pomiriti da je Lika nazadna u toj mjeri koliko je stavljeno u filmu.
Poručujem Karakašu - što je on napravio za svoju Liku? Ja sam se vratio nakon specijalizacije, danas je Lika na četvrtom mjestu po bruto domaćem proizvodu, jedna od čvršćih karika u gospodarskom smislu.
Ipak, Milinović se složio oko činjenice da su Ličani ljudi mrkoga pogleda, te pohvalio glumu Ive Gregurevića u filmu.
- Bog kad je stvarao Ličana dao mu je oštriju vanjštinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije