Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kategorizacija

Milinović bolnicama dijeli ‘zvjezdice’ za kvalitetu

bolnice
VL
VL
Autor
Diana Glavina
20.07.2010.
u 23:00

Kategorije će se davati prema podacima o uspješnosti liječenja, stručnim kadrovima, tehničkim uvjetima te pacijentima koje upućuju u druge bolnice.

Klinički centri Zagreb, Rijeka, Split, Osijek i KB Dubrava gotovo sigurno ulaze u prvu kategoriju nacionalnih bolnica. Uvjete za ovaj najviši stručni status – nakon što joj se pripoje klinike za tumore, dječje bolesti te traumatologiju – vjerojatno će steći i KB Sestre milosrdnice, a još je rano reći hoće li tu “zvijezdu” dobiti i KB Merkur.

Od tri do pet regionalnih

Drugu kategoriju dobit će od tri do pet županijskih bolnica regionalnog značenja. Prema sadašnjim pokazateljima – broju pacijenata koje zbrinjavaju iz drugih županija – to će biti bolnice u Zadru i Slavonskom Brodu. Vjerojatno će taj status dobiti i dubrovačka bolnica.

– Dubrovnik nema u blizini veći medicinski centar i zato dubrovačku bolnicu treba stručno razvijati za drugu kategoriju i posebno jačati neurotraumatologiju – smatra dr. Ante Zvonimir Golem, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Dodaje da su, primjerice, bolnice u Požegi, Koprivnici, Bjelovaru i Karlovcu klasične županijske bolnice jer liječe stanovnike svoje županije, a dio pacijenata upućuju u veće centre. Županijska bolnica mora pružati zdravstvenu zaštitu za najmanje 70 posto svojih stanovnika i desetak bolnica u Hrvatskoj dobit će ovaj status treće kategorije. Najniža razina u kategorizaciji je četvrta, namijenjena lokalnim bolnicama koje se u potkategorijama dijele na gradske – kao što su Našice, Nova Gradiška ili Ogulin – te bolnice od posebnog državnog interesa u Kninu, Pakracu i Vukovaru.

Čekalo se 15-ak godina

Kategorizaciju bolnica hrvatski zdravstveni sustav čeka petnaestak godina, a prva rješenja ministar zdravstva trebao bi podijeliti ovoga listopada. A tko će dobiti koju “zvjezdicu”, bit će posve jasno nakon što se prikupe i obrade podaci iz bolnica o uspješnosti liječenja, o broju pacijenata koji se upućuju na liječenje u drugi centar, u drugu županiju, podaci o stručnim kadrovima, o tehničkim i prostornim uvjetima kao i pokazatelji o zdravstvenom stanju pučanstva određenog područja. To su neki kriteriji koji će odrediti kategoriju bolnice i smjer u kojem je treba razvijati. Kategorizacija pacijentima znači sigurnost i kvalitetu u postupcima koji se u bolnici obavljaju. Politizacije ne bi trebalo biti jer isključivo struka, rezultati rada i potrebe pacijenata uvjetuju hoće li neka djelatnost u bolnici opstati ili neće. No, polemika će vjerojatno zahvatiti podjelu na drugu i treću kategoriju gdje su crte razgraničenja najosjetljivije –- između županijskih bolnica regionalnog značenja i “običnih” županijskih bolnica.

Pravilnik o kategorizaciji donosi i detaljni popis medicinskih djelatnosti po kategorijama. Bolnice se kategoriziraju na šest godina. Obvezi kategorizacije podliježu sve javne ustanove, a privatne ako to same zatraže.

Komentara 8

VI
Vito
07:03 21.07.2010.

Kako može biti dobro ukinuti bolnicu? To je jedino u interesu četnika i onih koji nikad nisu bili Hrvati, a to su samo koristili za napredovanje. Bolje nisu mogli zamisliti niti srbi iz sbije. Ovim činom ministra upitnog morala samoamo se dokazuje koliko je ova vlast okrenuta na uništavanje svega što je Hrvatsko. Bolnica dogovorila bespovratnih, poklon, 39.000.000 eura, a ministar to zabranio i uništio. I to sebe naziva doktorom? Gori je od Mengelea.

SA
santovena
07:28 21.07.2010.

Interesira me , koliko zvjezdica će dodijeliti PULSKOJ bolnici? Šteta je da ministar zdravstva malo ne prošeta po pulskoj bolnici i nauči ih organizaciju posla.

AV
avi
23:31 20.07.2010.

bezveze...aj da se spoje pedijatrijske bolnice ili bilo koje druge blnice koje su na neki nacin povezane svojim djelatnostima...imalo bi nekog smisla...ali ovo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije