Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pikettyjev 'Kapital'

Milanovićevo omiljeno štivo je 'najodbačenija' knjiga na svijetu

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.08.2014.
u 14:10

Knjigu "Kapital u 21. stoljeću" do kraja je pročitalo samo 2,4 posto čitatelja

Zoran Milanović nedavno se pohvalio da je pročitao knjigu Thomasa Pikettyja "Kapital u 21. stoljeću", a sudeći prema statistici Hawkingova indeksa, čini se da je naš premijer jedan od rijetkih koji su apsorbirali svih 700-tinjak stranica tog djela.

- To je knjiga koja je puno ozbiljnija od Marxova "Kapitala" koja je obična improvizacija. To je recimo jedna knjiga koju sam pročitao prije dva tjedna, a uzela mi je mjesec dana jer nemaš baš puno vremena. To je jedna od najozbiljnijih knjiga koje sam ikada čitao budući da je rezultat 15-godišnjeg istraživanja - kazao je u intervju za Media Servis nedavno Milanović.

Nitko je ne dovrši do kraja

No, Jordan Ellenberg je početkom srpnja u članku za Wall Street Journal napisao kako je baš Pikettyjev "Kapital" "najodbačenija" knjiga koju čitatelji s entuzijazmom uzmu u ruke, ali je gotovo nitko ne dovrši do kraja. Indeks kojim se mjeri koju knjigu čitatelji ne pročitaju do kraja dobio je ime po Stephenu Hawkingu zato što se njegova "Kratka povijest vremena" često označavana kao "najnečitanija knjiga svih vremena".

Indeks Hawking kreirao je profesor američkog Sveučilišta Wisconsin-Madison Jordan Ellenberg koji je u WSJ napisao da se za ocjenu "odbačenih" knjiga koristio Amazonovim alatom "popularni citati". Za svaku knjigu se daje pet odlomaka koje čitatelji najviše izdvajaju. "Ako većina čitatelja pročita cijelu knjigu do kraja, tada su i ti izdvojeni odlomci ravnomjerno 'raspoređeni' od početka do kraja djela. Popularni odlomci nalaze se na početku knjige ako se čitatelji uglavnom ne maknu od uvoda", objašnjava svoj Hawkingov indeks Ellenberg. Kada čitatelji odbace neku knjigu, na kraju se dobiva računskom formulom u kojoj se prvo izvuku brojevi stranica pet najizdvojenijih odlomaka i njihov prosjek se podijeli s brojem stranica cijele knjige. Što veći broj ispadne na kraju, to se pretpostavlja da je više čitatelja došlo do kraja djela.

"Stephen Hawking je ispao iz igre"

Po ovoj matematičkoj metodi, Milanovićevo omiljeno štivo, Pikettyjev "Kapital u 21. stoljeću", daleko je "najodbačenija" knjiga sa samo 2,4 posto čitatelja koji su je pročitali do kraja. Ellenberg u objašnjenju tog zaključka piše da se zadnji od "popularnih odlomaka" pojavljuje na 26. stranici knjige koja ima oko 700 stranica. Odmah iznad Pikettyja se nalazi "Kratka povijest vremena" već spomenutog Stephena Hawkinga po kojem je indeks i dobio ime.

"Stephen Hawking je ispao iz igre. Odsad bi se ova mjera trebala zvati indeks Piketty", napisao je u zaključku članka Ellenberg. Našem premijeru je "Kapital" "oduzeo mjesec dana", a čini se da drugi čitatelji nemaju toliko strpljenja za djelo francuskog ekonomista kojeg su mnogi autori prozvali suvremenim Marxom.

>>Nakon godišnjih odmora porez na superbogatstva

>>Milanović: Moj se skromni mozak nikada ne odmara

Komentara 47

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:26 06.08.2014.

Ovaj i Josipović još nisu dali ostavke?

TB
Toni broo
14:20 06.08.2014.

Dobro je Linić opisao Milanovića. Zgubidan Milanović očigledno ima viška vremena, zato nam i je država u banani.

DR
draxy
14:35 06.08.2014.

Zar ima i takvih koji sumnjaju u našeg premijera? Ako on kaže da je to najkvalitetnija ekonomska literatura tko smo mi da mu ne vjerujemo? Pa mi čak ne vjerujemo ni da se u Hrvatskoj svakim danom živi sve bolje! Nezahvalnici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije