Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA LI REFERENDUMA?

Milanovićev i Šeksov sukob na sjednici Odbora za Ustav

sheks-milanovic-2
Pixsell
14.09.2010.
u 11:37

Raspisivanje je referenduma u nadležnosti Sabora. Ovdje je riječ o bijegu vladajućih od odgovornosti – kazala je Vesna Pusić.

Vladajući se svojski trude da referenduma ne bude i to zato što znaju da će referendum biti glasanje o povjerenju Vladi, isticali su oporbeni članovi Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav koje je predsjednik Vladimir Šeks (HDZ) sazvao pola sata prije nastavka sjednice Istražnog povjerenstva za Inu na kojoj svjedoče Ivan Šuker i Damir Polančec. Oporba je pozivala vladajuće da si skrate muke, imaju malo dostojanstva i raspišu referendum.

No HDZ i dalje ne želi donijeti odluku o sudbini referenduma koji je zatražilo nešto više od 717 tisuća građana. Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav odlučio je sve prebaciti na Ustavni sud.

Milanović izbacio Šeksa iz takta

Inače, sjednicu je obilježio i verbalni sukob Vladimira Šeksa i Zorana Milanovića.
Šeksa je iz takta izbacila opaska Zorana Milanovića da je SDP stranka koja svoje čelnike bira u visokoj demokratskoj proceduri, a ne na kozačkim skupštinama visinom decibela i da su zato osjetljivi na proceduru.

Šeksa je ova izjava asocirala na izbor Jadranke Kosor za predsjednicu stranke na posljednjem Saboru HDZ-a pa je ocijenio da je Milanovićev istup neprimjeren i neukusan rekavši da napada HDZ i predsjednicu i upitavši tko mu daje pravo da ocjenjuje način izbora u HDZ-u koristeći verbalne akrobacije.

Milanović je kazao da nije ni riječju spomenuo ni HDZ ni Jadranku Kosor i da je Šeks sam HDZ-ov skup ocijenio kao kozačku skupštinu.

HDZ-ova većina predlaže Saboru da od Ustavnog suda zatraži donošenje odluke
Većina od sedam HDZ-ovih zastupnika u Odboru donijela je zaključak kojim predlaže Saboru da od Ustavnog suda zatraži donošenje odluke – treba li raspisati referendum, odnosno ima li i dalje pretpostavki za njegovo raspisivanje s obzirom na to da je Vlada povukla izmjene Zakona o radu. SDP i HNS predložili su Saboru da raspiše referendum s predloženim referendumskim pitanjem, ali su ih vladajući nadglasali sa sedam naprama šest glasova. HDZ-ovo prebacivanje na Ustavni sud oporba je jednoglasno u ocijenila kao bijeg od odgovornosti, a Vesna Pusić (HNS) čak je upozorila da će se tim postupkom dodatno iskompromitirati Ustavni sud. No HDZ i Vladimir Šeks elegantno su na Ustavni sud prebacili donošenje političke odluke o referendumu.

A kada bi odluka mogla biti donesena, teško je reći jer ne postoji zacrtan rok u kojem Sabor mora zatražiti očitovanje Ustavnog suda kao ni rok u kojem je Ustavni sud dužan donijeti odluku. Oporbeni SDP i HNS i dalje ostaju čvrsto na stajalištu da je Ustav više nego jasan i kako Saboru, nakon što je skupljeno više do 10 posto potpisa, ne preostaje drugo nego raspisati referendum. Izmišljaju se najnevjerojatnije stvari kako bi se izbjegao referendum. To je prijezir prema ljudima koji su dali svoje potpise za referendum.

– Raspisivanje je referenduma u nadležnosti Sabora. Ovdje je riječ o bijegu vladajućih od odgovornosti – kazala je Vesna Pusić.

Zoran Milanović je dodao da je raspisivanje referenduma imperativno pitanje nakon što je to zatražilo 10 posto građana. Ocijenio je su kako su odredbe iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kojima mu se daje pravo da arbitrira o svrsishodnosti referenduma – neustavne. Od hadezeovaca se danas na Odboru osim predsjednika Odbora Vladimira Šeksa nije čulo ni riječi. A on je ponavljao da je Vlada povukla te izmjene i kako vladajući drže da su ispunjeni svrha i cilj prikupljenih potpisa.

Komentara 97

UN
Universo
14:57 14.09.2010.

Milanović na sve moguće načine želi prikazati da je on skupio ove potpise za referendum.Tko je on uopće da se bavi sa time jer treba ili ne treba referendum.Neka se primi rađe grada Zagreba kojeg je on sa svojim drugovima iz SDPEJA uništio.

OB
-obrisani-
12:59 14.09.2010.

@ C55K9.9X1 S obzirom na dosadašnji način poslovanja HDZ-a i stanju u kojem su ostavili zemlju 1999. i danas, očito je da ni HDZ-u ne odgovara jaka i nezavisna Hrvatska.

OB
-obrisani-
13:56 14.09.2010.

@ bozidar kahlica Ali naravno... demokratske procedure koje su kontra volje vlasti nisu isplative. Ako se ispostavi da će HDZ izgubiti vlast, onda nema novca za izbore. Jel\'da, kahlice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije