Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR PREDSJEDNIKA VS

Milanović sluti odluku: Dva profesora prava za njegovo tumačenje, a osam je protiv

Zoran Milanović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
13.03.2021.
u 14:04

Prof.dr. Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu Milanovićev je prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda

Premijer Andrej Plenković jučer je u Bruxellesu na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda, predsjedniku Zoranu Milanoviću kratko poručio: “grow up, respect the law”, u prijevodu “odrasti i poštuj zakon”.

Polemike u vrhu države presjeći će uskoro Ustavni sud odlukom o (ne)ustavnosti zakonske procedure o izboru predsjednika VS-a. S obzirom na to da se predsjednik Milanović unaprijed obrušio na Ustavni sud, u čijem je ekipiranju i sam sudjelovao, iščitava se da i sam sluti odluku. Ako prati što profesori prava govore, onda je mogao zbrojiti da je odnos 8:2 protiv njegova tumačenja.

A ta mišljenja uzet će u obzir i Ustavni sud, koji je jučer dobio očitovanje Ministarstva pravosuđa i uprave o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Darija Juričana.

Lažna dvojba Ustav ili zakon

Profesori Biljana Kostadinov i Đorđe Gardašević smatraju da predsjednik države može mimo zakona predložiti kandidata primjenjujući izravno Ustav, dok ostali tumače da je dužan poštivati zakonsku proceduru: Zvonimir Lauc, Branko Smerdel, Sanja Barić, Mato Palić, Robert Podolnjak, Ana Horvat Vuković, Anita Blagojević, te najnovije u Informatoru je stručni članak objavio i prof. dr. sc. Frane Staničić s Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prof. Staničić ističe da pravna država i vladavina prava počivaju na poštivanju procedura, što smatra da je condicio sine qua non održavanja vladavine prava u RH za koju smo “svi svjesni da trenutačno nije na zavidnoj razini”.

Video - Plenković u Bruxellesu o Milanovićevim komentarima

 

Tumačenje prema kojem bi predsjednik mogao predložiti “bilo kojeg” kandidata pa i koji se nije javio na javni poziv, smatra neodrživim jer je i on dužan držati se Ustava i prava i poštovati pravni poredak RH te je i prisegnuo na poštivanje Ustava i zakona. Lažna je dvojba Ustav ili zakon jer, kršeći zakon, krši i Ustav. Ako može ignorirati zakon uvijek kada smatra da nije u skladu s Ustavom (što Staničiću “beskrajno nepravno zvuči!”) pojavila bi se brojna pitanja. Je li onda ovlašten predložiti kandidata koji ne zadovoljava zakonske uvjete za predsjednika VS-a?

Ako predsjednik može odlučiti kad neće primijeniti zakon, to bi bila apsolutna negacija vladavine prava i arbitrarno postupanje. Zakon i pravni sustav nisu “švedski stol” s kojega odabiremo što nam odgovara. I na temelju čega bi Sabor donio informiranu odluku ako prema zakonu ne dobije mišljenja o kandidatima, te bi zato morao odbiti glasati o drukčije predloženom kandidatu.

Dostojanstvo funkcije

“Smatramo i da kandidat koji bi pristao biti predložen protivno zakonu nipošto nije dostojan funkcije predsjednika VS-a jer sudbenu vlast ne smije predstavljati osoba koja bi pristala na tu funkciju doći protupravno”, napisao je Staničić s tim da nam je rekao kako je članak predao dan prije nego se prvi put u Večernjem listu pojavilo ime prof. dr. sc. Zlate Đurđević. Po Staničiću, čak i ako se na ponovljeni poziv nitko ne bi javio, predsjednik ne bi mogao predložiti kandidata ne poštujući zakonsku proceduru jer bi tada zamjenik predsjednika VS-a obnašao dužnost predsjednika VS-a.

Komentara 110

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
16:21 13.03.2021.

Jurasić opet usridu. Sve je tu jasno odavno. I to da Milanović na svakom koraku omalovažava državu na čijem je čelu. I to da su Hrvati poprilično mazohistički i antidržavnički programirani kad biraju takvog čovjeka za predsjednika koji se, btw, od početka ponaša prema zakonima i ustavu kao prema jelovniku pri odabiru jela u nekom restoranu. I to da su pravnici Gardašević i Kostadinov, mlade i ambiciozne snage duboke države pa da bi dokazali pravovjerje idu u svojim pravničkim tumačenjima protiv ogromne većine kolega pravnika i to stručnjaka za pitanja ustavnog prava. I to da je Milanovićeva kandidatkinja, koja je bila protiv izručenja Perkovića i Mustaća, osoba od povjerenja za duboku državu. I to da je Jurićan koji glumi aktivističkog blentu također angažiran od duboke države.

KO
Kološanin
15:40 13.03.2021.

Što će nam sabor kad nam ne trebaju zakoni i Ustavni sud čije odluke ne treba poštovati. Neka predsjednik obavljati sve tri funkcije. Milanović 3 u 1.

DA
DarthVader
18:49 13.03.2021.

Opet se javio ovaj napuhani s Pantovcaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije