Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat sankcijama

Ovo su utjecajni Rusi koje je EU dodala na listu sankcioniranih i zamrznula im imovinu

kolaž Rusi
Foto: ''
1/12
21.03.2014.
u 16:33

Lideri svih 28 država EU potpisali su s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom politički dio Sporazuma o pridruživanju Ukrajine.

Lideri svih 28 država EU potpisali su s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom politički dio sporazuma o pridruživanju Ukrajine.

Ceremonija je bila puna simbolike jer je taj sporazum bio povod za revoluciju u Ukrajini nakon što ga je bivši predsjednik Viktor Janukovič odbio potpisati. Jutros je u Bruxellesu potpisan samo politički dio, dok će trgovinski dio sporazuma biti potpisan nakon što se provedu izbori u Ukrajini. No dok se u Bruxellesu odvijala ceremonija, Kremlj je objavio zapisnik sa sastanka na kojemu ruski predsjednik Vladimir Putin sa suradnicima dogovara i objavljuje da Rusija želi odmah naplatiti 16 milijardi dolara koliko joj Ukrajina duguje za kredite i za isporučeni plin. Kremlj je, čini se, tempirao tu objavu s potpisivanjem sporazuma u Bruxellesu, a ruski predsjednik danas je potpisao i ugovor kojim se finalizira pripajanje Krima, aneksija koju i EU i SAD smatraju kršenjem međunarodnog prava.

– Rusiji treba poslati jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog, to je agresija i okupacija jednog dijela države – rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović danas nakon završetka summita.

Sinoć su premijeri i predsjednici odlučili proširiti listu Rusa koje pogađaju sankcije u obliku zamrzavanja imovine na području EU i uskraćivanja europskih viza za putovanje. Na prethodno usvojenu listu sa 21 imenom sada je dodano još 12 imena. Među njima su i ruski novinar koji je na državnoj televiziji govorio o mogućnosti da Rusija kao nuklearna velesila pretvori Ameriku u radioaktivni prah, također i visoki politički dužnosnici, kao što su zamjenik ruskog premijera Rogozin i Putinov pomoćnik Surkov.

Oko 16.30 sati objavljeno je novo izdanje Službenog glasnika EU u kojem se otkrivaju imena i odgovornost tih 12 osoba.

Evo što piše u odluci:

Dmitrij Rogozin – zamjenik premijera Ruske Federacije. Javno se zalagao za pripajanje Krima Rusiji.

Sergej Glazjev – savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Javno se zalagao za pripajanje Krima Rusiji.

Valentina Matvijenko – predsjednica Vijeća federacije. Javno je pozivala na raspoređivanje ruskih vojnika po Ukrajini.

Sergej Nariškin – predsjednik Dume. Javno podržavao raspoređivanje ruskih vojnika po Ukrajini. Javno podržavao ugovor o pripajanju Krima Rusiji i s time povezan federalni ustav zakon.

Dmitrij Kiseljov – predsjedničkom uredbom od 9. prosinca 2013. imenovan direktorom ruske državne novinske agencije "Rossija Segodnja". Središnja osoba u vladinoj propagandi koja podržava raspoređivanje ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

Aleksandar Nosatov – zamjenik zapovjednika Crnomorske flote. Odgovoran za zapovijedanje ruskih snagama koje su okupirale suvereni teritorij Ukrajine.

Valerij Kulikov – zamjenik zapovjednika Crnomorske flote. Odgovoran za zapovijedanje ruskih snagama koje su okupirale suvereni teritorij Ukrajine.

Vladislav Surkov – pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Organizator procesa na Krimu kojim su lokalne krimske zajednice bile mobilizirane za organiziranje akcija koje su podrivale ukrajinske vlasti na Krimu.

Mihail Mališev – predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu. Odgovoran za provođenje krimskog referenduma. Odgovoran za potpis na rezultate referenduma.

Valerij Medvedev – predsjednik izbornog povjerenstva u Sevastopolju. Odgovoran za provođenje krimskog referenduma. Odgovoran za potpis na rezultate referenduma.

Igor Turčenjuk – zapovjednik ruskih vojnih snaga na Krimu. De–facto zapovjednik ruskih vojnika koji su raspoređeni na Krimu, koje Rusija proglašava "lokalnim samoobrambenim jedinicama".

Elena Mizulina – zamjenica predsjednika Dume. Tvorac i supredlagač zakonodavnih prijedloga koji bi omogućili regijama iz drugih država da se priključe Rusiji bez prethodne suglasnosti središnjih vlasti nadređenih tim regijama.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Tako je glavna poruka proljetnog sastanka Europskog vijeća bila poruka potpore Ukrajini i poruka prijetnje Rusiji ako nastavi s narušavanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine. Treća faza sankcija EU prema Rusiji, a to bi bile ekonomske sankcije, još nije odobrena. No, Europsko vijeće sada je zadužilo Komisiju da analizira posljedice koje bi uvođenje ekonomskih sankcija imalo na mnoge gospodarske grane u svim zemljama EU.

– Propuštanje mirnog rješenja ove krize i koraci Rusije u smjeru destabilizacije Ukrajine imat će široke posljedice. Pod time mislim na posljedice na naše odnose u širokom rasponu gospodarskog područja – prenio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zaključke ovoga summita. Na pitanje koja je to "crvena linija" koju Rusija ne smije prijeći ili će u suprotnom osjetiti ekonomske sankcije EU, premijer Zoran Milanović odgovorio je: "Svaki korak dalje".

Njemačka kancelarka Angela Merkel na odlasku sa summita izjavila je da se vraća u Berlin "vrlo sretna" jer su države EU našle zajedničko stajalište oko Ukrajine. Britanski premijer David Cameron izjavio je da bi najveća kazna za Rusiju bila uspješna i snažna Ukrajina.

– Želimo biti dio velike europske obitelji i ovo je prvi veliki korak prema krajnjem cilju Ukrajine, a to je punopravno članstvo u EU – rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nakon potpisivanja političkog dijela Sporazuma o pridruživanju.

>> Turčinov: Nikad nećemo prihvatiti gubitak teritorija

>> Čekaju napad? Ukrajinski vojnici 'ukopani' na granici s Rusijom

Komentara 113

AN
ANM
16:56 21.03.2014.

Milanoviću koliko si dobio za CO?

UN
unbekant
16:54 21.03.2014.

Koliko mrznje prema Rusiji,europa je jadna da jadnija ne moze biti,pogledajte samo prvo su htjeli opljackati kao i sto su ucinili Ukrajinu,pa su je odmah primili u EU,s tim potpisivanjem ce uci za godinu dana u tu jadnu prciju,a mi smo 15 godina cekali,dok smo usli,i odmah smo se ruku-pod- ruk s tim europljanima uhvatili,zar smo toliko nisko pali,da smo vec sve zaboravili,ma vidjecete bogami kad dodje zima,koliko ce grijanje poskupiti,dabogada da ode kubik,a sto eura aoticice sigurni budite,u lose smo drusto usli skroz.

VE
vecehe
16:56 21.03.2014.

Jao koje budale,opet nista nisu naucili, ako ovi nastave sa forsiranjem Ukrajine u EU, Rusi ce uzeti jos i Istocnu Ukrajinu, pa ce Milanovic opet brisati u Australiju i Novi Zeland dok se stanje nesmiri,al onda bi moglo biti da ovih 300km do Ukrajine i nije tako daleko kad Rusi polude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije