Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Milanović, Plenković i Banožić za stolom: Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Foto: PIXSELL
09.11.2021.
u 16:12

Vijeće je raspravilo o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kao i problemu nezakonitih migracija.

Danas je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vijeće je raspravilo o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kao i problemu nezakonitih migracija.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2022. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Na sastanku je, u jeku međusobnog sukoba s predsjednikom Milanovićem bio i ministar obrane Mario Banožić.

Foto: Vlada RH

A jučer se, naime, doznalo kako je ministar obrane prije par dana donio odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsjednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu gdje se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

U odluci od 4. studenog stoji i da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Takvi troškovi neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

Nadalje, u odluci piše i da su za provedbu iste odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslana je državnim tajnicima, Glavnom stožeru i dvjema već spomenutim Upravama.

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, komentirali su za N1 s Pantovčaka.

Sukob Milanovića i Banožića je, podsjetimo, započeo predsjednikovim traženjem da ministar obrane poništi svoju odluku o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, a nastavio se gotovo svakodnevnim prepucavanjem.

VIDEO - Predsjednik Zoran Milanović o ministru Mariju Banožiću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije