Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protive se ugljenu

Milanović odlučan: Plomin će raditi na ugljen, ali bit će čišći

labin,plomin (1)
Foto: Duško Maušić/PIXSELL
1/8
14.09.2012.
u 12:11

Istrani se protive da se kao energent u plominskoj termoelektrani koristi ugljen

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović stigli su nešto prije 11 sati u Labin gdje su ih na glavnom gradskom trgu dočekali župan Istarske županije Ivan Jakovčić i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Glavni razgovori oko TE Plomin

U sjedištu Grada Labina održan je sastanak s predstavnicima Istarske županije i lokalnih vlasti, a glavna tema razgovora bila je gradnja novog bloka TE Plomin.

Nakon sastanka Milanović je kazao da se nije razgovaralo o referendumu, nego je bilo riječi o tome kako provesti veliki državni projekt u dogovoru s lokalnom zajednicom i na koji način Labinštinu, čiji je prostor industrija obezvrijedila, obeštetiti.

– Ljudima to treba platiti – kazao je premijer.

Govoreći o važnosti TE Plomin za Hrvatsku, koja godišnje uvozi 15 milijardi kuna električne energije, Milanović je kazao da će Plomin biti na ugljen, ali s mnogo manje prljavštine i mnogo čišćom tehnologijom od sadašnje. Iako je bilo planirano da posjete postrojenja TE Plomin, Milanović i Čačić su od posjeta odustali zbog hitnijih obveza u Zagrebu.

>> IDS-ovci traže referendum i raspravu o Plominu 3

Istrani se protive da se kao energent u plominskoj termoelektrani koristi ugljen, a i u Prostornom planu Istarske županije kao energent predviđen je plin, a ne ugljen. Vijećnici IDS-a zatražili su nedavno da Skupština Istarske županije na svojoj sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju referenduma o gradnji Plomina 3. Za trajanja sastanka na glavni gradski trg stigli su i predstavnici Udruge Naša zemlja koji su transparentom upozorili na potrebu raspisivanja referenduma o Plominu.

Gotov HEP-ov natječaj za Plomin

Danas u podne istekao je rok natječaja za iskazivanje interesa za partnersku suradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C, a interes je, kazao je u Plominu predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, bio velik i to od strane respektabilnih energetskih kompanija, što pak potvrđuje isplativost projekta. U priopćenju HEP-a poslanom poslijepodne navodi se da je interes za suradnju u gradnji novog bloka plominske termoelektrane iskazalo šest tvrtki za koje u HEP-u ocjenjuju da su sposobne u partnerstvu s njima doprinijeti ispunjenju poslovnih interesa i unaprjeđenju stručnih i poslovnih kompetencija HEP-a.

Do 28. rujna HEP će formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda do kraja ove godine. Odabir strateškog partnera obavit će se u skladu s objavljenim kriterijima, posebno vrednujući razinu udjela domaćih tvrtki u projektu.

Komentara 180

LI
Libela
18:41 14.09.2012.

U doba kad nenarodna vlas besćutno kinji i gnječi narod koji ju je izabrao, za račun krupnog kapitala i stranih centara moći vađenje na hadeze je prašina u oči, i zamagljivanje sadašnjosti jockerima iz davnina. To je priznanje nemanja argumenata.

LI
Libela
18:42 14.09.2012.

AWKWARD - Ta izjava ima smisla samo u uvjetima fair-playa, a to nije slučaj Hrvatske, gdje je UDBA upregnula novinarstvo i odvjetništvo u svrhu eliminacije političkih protivnika, od Sanadera na niže.

Avatar AWKWARD DOOBIE
AWKWARD DOOBIE
18:39 14.09.2012.

14.09.2012. u 18:34h havana ne bi vama o glavi radila svaka politička budala, da sami pameti imate tko je ono rekao....skoro pred 2500 godina....platon..."svaki narod zaslužuje vlast koju zaslužuje"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije