Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Milanović: Koji je smisao tih kućica? Ostojić: Da idete kroz njih

vlada,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.06.2013.
u 09:02

Prihvaćena je ponuda Uljanika za kupnju 3. maja. Vlada će snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 847 milijuna kuna

Vlada Republike Hrvatske danas je održala svoju 95. sjednicu.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice koji sadrži 26 točaka našao se, među ostalim, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da se u Zakonu mijenjaju tri bitne stvari. Prvo, usklađuje se sa Zakonom o općem upravnom postupku i drugim zakonima te se terminologija usklađuje s terminologijom Europske unije. Drugo, posebno se definira status neprofitnih pružatelja medijskih usluga, poput internetskih portala. Treće, u skladu s time, uređuje se sufinanciranje iz Fonda za poticanje pluralizma. Za neprofitne pružatelje medijskih usluga izdvaja se 3% sredstava Fonda za poticanje pluralizma, što je 960 tisuća kuna.

"Tu čuda nema"

Prihvaćena je ponuda Uljanika za kupnju 3. maja. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak predstavio je uredbe o ponudi Uljanika o kupnji dionica 3. maja i restrukturiranju 3. maja. Rekao je kako se nalaze pred zadnjim korakom potpisivanja ugovora za 3. maj. Vlada će snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 847 milijuna kuna, dok kupac tijekom tog istog programa restrukturiranja sudjeluje s 842 milijuna kuna, uz korporativno jamstvo od 75 milijuna kuna.

– Ja očekujem da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana dobiti odluku komisije kako bismo mogli pristupiti potpisivanju ugovora – rekao je Vrdoljak, zahvalivši se svima koji su pomogli ovom sretnom završetku za 3. maj.

– Sad treba radit' brodove, to je još teži dio posla, a tu čuda nema – rekao je premijer Zoran Milanović.

Usvojen je prijedlog zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima. Riječ je o kratkom, ali važnom zakonu, naglasio je Milanović.

Mrsić: Sindikati korektan partner

Vlada je na današnjoj sjednici također usvojila sporazum koji je prekjučer potpisan sa sindikatima o promjeni visine plaće zaposlenika u državnim i javnim službama, a na temelju kojeg su sindikati odustali od najavljenog štrajka.

– Drago nam je da smo ovim sporazumom postavili nove načine dogovora – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dodajući da će potpisivanje biti sljedeći tjedan.

– U pregovorima koji su bili teški, ali korektni, nije bilo pobjednika ni pobijeđenih. Nadam se da će sindikati i u budućnosti biti korektan partner koji će uvažavati situaciju u kojoj država jest – rekao je Mrsić.

– Ja sam nezadovoljan jer te plaće u ovom trenutku, nažalost, ne mogu biti veće nego što jesu. Kad budu mogle biti veće, to će biti trenutak da si svi skupa čestitamo – rekao je Milanović.

Ministar branitelja Predrag Matić otkrio je da je iz Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece branitelja dodijeljeno 9.556 stipendija, ukupno 43,4 milijuna kuna.

Dvije manjinske udruge nisu ispunile obaveze

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić predstavila je Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu. Rekla je da dvije udruge nisu ispunile obaveze, a za 19 su ustanovljene nepravilnosti.

Ministar financija Slavko Linić rekao je, predstavljajući Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2012. godinu, kako je bilo gubitaka, imali su devet odštetnih zahtjeva jer nisu uspjeli osigurati naplatu.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predložio je da se zbog određenih nedorečenosti usvoji nova uredba o graničnim vrijednostima sadržaja hlapivih organskih spojeva u određenim bojama i lakovima koji se koriste u graditeljstvu i proizvodima za završnu obradu vozila.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da Prijedlog odluke o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u Republici Hrvatskoj u godinama 2013., 2014. i 2015. pokazuje da Vlada poštuje autonomiju sveučilišta, no da ona za sobom povlači i odgovornost. Za znanstvene djelatnosti sveučilištima i institutima ići će 150 milijuna kuna, ali će morati podnositi izvješća.

– Tko god dobije novac građana, mora za taj novac odgovarati. Mi najviše – rekao je Milanović.

Prebrojavanje glasova

Jovanović je rekao da su inovacije ključ napretka te da se za znanost i istraživanje trenutačno izdvaja 0,75%, a do 2020. cilj je izdvajati 1,4% BDP-a.

Usvojena je odluka o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu, do 31. prosinca ove godine.

Milanović je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga sporazuma o visini novčane naknade članovima i tajniku Komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike iskoristio kako bi komentirao ponovno prebrojavanje glasova nakon proteklih lokalnih izbora u nekim gradovima.

–  Tu smo vidjeli da nije precizno regulirana procedura. Nekome se daje uvid, nekome se ne daje... Dakle, moje je mišljenje, a to se može i urediti zakonom: Kada se listići prebroje i kada se potpiše zapisnik bez primjedbi, gotovo je – rekao je Milanović, dodajući da ponovljena prebrojavanja unose nemir među građane i nepovjerenje u sustav.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako Ranko Ostojić se prelazi na integrirano upravljanje granicama - umjesto duple kontrole imat ćemo samo jednu, a pritom ćemo i uštedjeti, objasnio je. Milanoviću nije bilo jasno zašto kućice ostaju.

- Koji je smisao tih kućica? Da stoje? - pitao je ministra.

- Da prolazite kroz njih - odgovorio mu je Ostojić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić iznijela je prijedlog zaključka o prihvaćanju dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole. Rekla je kako je njihov cilj uklanjanje kućica na graničnim prijelazima, iako neke zemlje s osjetljivim odnosima, kao što su Njemačka i Poljska, i dalje imaju dvostruke prijelaze.

>> Baldasar pobijedio za 615 glasova, HDZ traži novo prebrojavanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije