Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOS o izjavi predsjednika:

'Milanović je pljunuo na kompletnu legalnu postrojbu Hrvatske vojske'

Borislav Barišić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
22.04.2020.
u 15:13

Pristali smo na kompromis i maknuli ploču iz Jasenovca da nikoga ne provocira, da nikoga ne vrijeđa i sada ni tamo ne treba biti nego ju treba baciti... kuda, u smeće? Bio je mir, čemu ovo sada? - kaže nam predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić

Mislim da predsjedniku Republike ovo nije trebalo, mislim da se mogao suzdržati na provokaciju novinara – prva je reakcija predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislava Barišića na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je u Jasenovcu kazao da HOS-ovu ploču koja je premještena u Novsku "treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom".

- Milanović je time pljunuo na kompletnu legalnu postrojbu Hrvatske vojske, koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu i koja se nije borila za Nezavisnu Državu Hrvatsku nego za suverenu, demokratsku članicu Europske unije i ako on misli drugačije, onda je on predsjednik NDH. Pljunuo je na HOS-ovce kojih je 700 pomrlo za ovu državu da bi on mogao biti predsjednik i sada mi je žao što je on predsjednik. Ovo je uvreda i pljuska svim braniteljima. Vrijeme je da nas ostave na miru, nikoga od nas ne zanima fašizam, mi smo u ratu dali svoj doprinos i počeli živjeti normalno. Pristali smo na kompromis i maknuli ploču iz Jasenovca da nikoga ne provocira, da nikoga ne vrijeđa i sada ni tamo ne treba biti nego ju treba baciti... kuda, u smeće? Bio je mir, čemu ovo sada? Ako nekome nije jasno da se mi nismo borili za nacističku Hrvatsku onda mora ići na psihijatriju – kaže nam Barišić, pa potom poziva nevladine udruge da stanu iza njih i da zaštite HOS kao manjinu.

>> VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o komemoraciji u Jasenovcu

- To je suludo da netko od nas ima primisli na fašizam! Sada kada Hrvatskoj dobro ide u borbi s koronavirusom, sada se opet otvaraju teme o partizanima i ustašama i to preko HOS-a koji je nastao 1991. godine, kao odgovor na agresiju na Republiku Hrvatsku. Nikada u rat ne bih išao da nas nisu napali, htjeli nam pobiti obitelji i srušiti kuće. Nas to ne zanima. Ako nekome nije jasno da se mi nismo borili za nacističku Hrvatsku onda mora ići na psihijatriju. Živim u Ćepinu gdje u centru stoji partizanski spomenik kojeg ni u ratu nitko nije srušio, nikome ne smeta. Pa što ta ploča smeta? To su momci koji su dali svoje živote. Ovo nije vrijedno naših živaca, naše žrtve i svega što smo podnijeli za Hrvatsku. Neće ostati na tome, probat ćemo mi Milanovića diskreditirati. Njega treba baciti. Poslat ćemo mu kopiju ploče neka si stavi u dnevni boravak. Neka pročita ta imena i njihov životopis – kaže Borislav Barišić, dodajući da ga nakon izjave predsjednika Milanovića zovu suborci iz cijele Hrvatske.

Ali, što da im kažem? Njegovo je demokratsko pravo reći što hoće ali to nije ni ljudski ni kulturno ni povijesno opravdano. Osjećam se strašno. Popio sam četiri tablete za smirenje. Imam PTSP, ali ovo je pakao. Umiru mi prijatelji s 50 godina, treba li nama ovo – kazao je na kraju razgovora Borislav Barišić.

Na spomen ploči koja je bila postavljena u Jasenovcu, a kasnije izmještena u Spomen park Novska, nalaze se imena časnih hrvatskih branitelja koji su poginuli braneći svoju zemlju, priopćio je Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

Na crnom mramoru uklesana su imena: Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević. Postrojba HOS-a nosila je naziv “1. Satnija Ante Paradžik“, najveći dio rata proveli su na bojišnici oko Nove Gradiške, Novske i Jasenovca.

– U Domovinskom ratu (koji je Milanović izbjegao sklonivši se u zavjetrinu) Hrvatsku je branilo 3.000 pripadnika HOS-a. Gotovo da nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a  i nisu se borili za nikakvu fašističku tvorevinu. Branili su Hrvatsku od jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku. Gospodine predsjedniče, znate li da je samo u par mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnikaHOS-a koji su na rukavu nosili grb koji Vi  sada spominjete i koji se nalazi na spomeniku poginulima koji bi Vi sad "bacili negdje". Gospodine predsjedniče, poginuli HOS-ovci su svojom krvlju ispisali najslavnije trenutke nedavne hrvatske povijesti i omogućili Vama da budete predsjednik države. Mario Rehor imao je 17 godina kad je otišao u rat. Vi ste 1991. imali 25. Mario se nije se vratio. Pokopan je 7. siječnja 1992. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj. Sramotno je da mu Vi, kao predsjednik Republike Hrvatske, danas idete grobove raskopavati – zaključio je predsjednik Saveza UDHOS-a Borislav Barišić

Komentara 380

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
15:39 22.04.2020.

Hvala svim pripadnicima HOS-a koji su branili Hrvatsku, a posebno onima koji su svoje živote dali da bi mi danas bili tu. Hrvatski narod je uz vas.

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
15:41 22.04.2020.

Hvala svim HOS-ovcima. Na ovog prostaka i uličara ne treba trošiti riječi.

OR
Orilogorilo
15:35 22.04.2020.

Milanovic je jedan obicni ulicar, šank filozof. Ali veseli da je to najbolje sto leftardi imaju. Ostalo je tek jad i bijeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije