Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanović: Institucije EU-a nisu demokratske. Komisija pati od kroničnog nedostatka odgovornosti

Požega: Milanović na 32. obljetnici ustrojavanja 63. samostalne gardijske bojne ZNG-a
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
16.06.2023.
u 12:41

Milanović ne vidi po čemu je, primjerice, Crna Gora manje demokratska od članice EU-a Mađarske. No, smatra kako je istodobno pogrešno tvrditi da Mađarska nije demokratska zemlja

Europski parlament i Europska komisija nisu demokratske institucije, poručio je na trećem Prespa forumu u Strugi Zoran Milanović, dodavši da bi prije učenja aspirantica za članstvo u EU-u o ljudskim pravima i demokraciji trebalo promisliti o razini demokracije unutar EU-a.

“Prije nego što počnemo drugima držati predavanja o ljudskim pravima, vrijednostima itd., trebamo se zaustaviti i promisliti o nama samima, o razini demokracije unutar EU-a”, kazao je Milanović na panelu pod nazivom "Mir i demokracija protiv rata i autokracije" na kojemu su sudjelovali predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Bajram Begaj i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. “Same institucije EU-a teško da su demokratske u najmanju ruku. Europski parlament nije demokratska institucija, ne funkcionira kao nacionalni parlamenti. Europska komisija nije demokratska institucija – pati od kroničnog nedostatka odgovornosti”, dodao je.

Prisjetio se kako je 2014., kada je bio hrvatski premijer, mogao biti povjerenik Europske komisije, “potpredsjednik po svoj prilici”, ali je bio skeptičan prema tom konceptu zbog nedostatka demokratske odgovornosti.

Uostalom smatram…

Milanović je ponovio kako ne postoji valjan razlog zbog kojega zemlje zapadnog Balkana ne bi bile primljene u Europsku uniju, istaknuvši kako je pristupni proces “ponižavajuće dug” i “nepredvidljiv”. Parafrazirajući poznatu izreku Katona starijeg o Kartagi u spomenutom kontekstu zaključio je: “Uostalom smatram treba ih primiti (u EU) jer nisu gori od nas”.

POVEZANI ČLANCI:

Milanović ne vidi po čemu je, primjerice, Crna Gora manje demokratska od članice EU-a Mađarske. No, smatra kako je istodobno pogrešno tvrditi da Mađarska nije demokratska zemlja, iako njegove “temeljne vrijednosti Otvoreno društvo i Karl Popper” nisu u suglasju s vrijednostima mađarskog premijera Viktora Orbana. “Što čini Mađarsku autokratskom? Nije baš po mom ukusu, ali uvredljivo je etiketirati njega i cijelu zemlju autoritarnima, kao da su neke budale birale autoritarnog vođu”, istaknuo je Milanović.

Nema demokratskog nazadovanja

Na pitanje moderatorice o demokratskom nazadovanju na zapadnom Balkanu, Milanović je istaknuo kako ga ne vidi u nijednoj zemlji zapadnog Balkana usprkos raširenoj upotrebi te terminologije, istaknuvši kao primjer da je nakon demokratskih izbora u Crnoj gori promijenjena vlast nakon 30 godina.

“Vučić nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj. Svakako smo imali neslaganja i nerazumijevanja, ali on je demokratski izabran”, kazao je. Smatra kako “frazeologiju” o demokratskom nazadovanju ne treba koristiti, kao ni euroskepticizam u pejorativnom smislu jer je skeptičnost zdrava. “Trebali bi biti skeptični prema svemu o životu pa i o grandioznim kreacijama naše ere”, istaknuo je Milanović.

>> VIDEO Nova akcija USKOK-a zbog navodnog primanja mita: U tijeku pretres stana pomoćnika ravnatelja Porezne uprave

Komentara 4

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:38 16.06.2023.

razdor nastavlja sa razdorom Hrvatske gdje god se pojavi

DU
Deleted user
18:37 17.06.2023.

Putinov mali od kužine

TR
trpimir2022
18:55 16.06.2023.

Kad vi u svom članku navedete: "Institucije EU-a nisu demokratske. Komisija pati od kroničnog nedostatka odgovornosti", to je OK. Da ja to navedem u svom komentaru, zaradio bih najmanje žuti karton.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije