Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada i sindikati

Milanović i Čačić: Mijenjat ćemo Zakon o radu

Redovita sjednica Vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
16.02.2012.
u 11:14

Vlada smanjenjem nameta namjerava preusmjeriti 360 milijuna kuna u gospodarstvo

Predsjednik Vlade se prvi puta izjasnio oko izmjene Zakona o radu (ZOR). Rekao je da će Vlada u dogovoru sa sindikatima krenuti u izmjene zakona.

– ZOR treba raspraviti u jednoj točki, odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila i nakon isteka kolektivnog ugovora, gdje su potrebne određene prilagodbe – rekao je Zoran Milanović i tako zapravo stavio točku na “i” beskonačnom konzumiranju prava iz kolektivnog ugovora, jer su sindikati suglasni s tim prijedlogom. Ipak, temeljite rekonstrukcije i fleksibilizacije ZOR-a, barem zasad, neće biti.

– Krenemo li ZOR stalno mijenjati i labaviti, na kraju će svaki radnik moći svakog trenutka završiti na ulici. A to nije naša namjera – zaključio je premijer.

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kazao je da je sasvim sigurno kako je potrebno mijenjanje Zakona o radu i to u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je, po njemu, apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv, prenosi tportal. Čačić je dodao da izmjene ZOR-a ne bi smjele dovesti do nikakve socijalne drame ni zadiranja u prava radnika.

Vlada je inače na današnjoj sjednici donijela niz mjera koje bi trebale pomoći gospodarstvu, odnosno rasteretiti poduzetnike plaćanja raznih parafiskalnih nameta.

Tako je za 50 posto smanjena naknada za vodu i šumski doprinos, ali i takozvana neizravna spomenička renta. Naknada za energetiku također je umanjena, a Vlada računa da će efekt svih nabrojenih mjera biti 360 milijuna kuna više za ulaganje u gospodarstvo.

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na jučerašnju procjenu kreditne agencije Fitch te kazao da je zadovoljan što je kreditni rejting Hrvatske očuvan.

– Još uvijek smo u defenzivnoj poziciji. Ovo je prilika za predah i pregrupiranje – kazao je Milanović i dodao da moramo prijeći iz defenzive u aktivnu ofenzivu.

 

Ključne riječi

Komentara 133

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
12:18 16.02.2012.

Naš Zoki voli pametne citate, pa evo jedan za njega:\"If you understand who is the fool at the poker table after 10 minutes, it\'s you.\"

OB
-obrisani-
16:49 16.02.2012.

boljševička \"prava\" svako treba ukinuti to je ono što vas je sve skupa pretvorilo u trutove

ŠI
šimun
11:54 16.02.2012.

lopovčine iz hdz zapošljavale u javnoj upravi svakoga ko je u hdzu i sad im čak i nemoš dat otkaz jer su zaštičeni ka lički medvejedi, pa di to ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije