Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORISTIT ĆE EUROPSKE IZBORE?

'Milanović je govorio: 'Držite lopova', a sad bi on mogao napraviti ono što je prognozirao Plenkoviću'

Ludbreg: Zoran Milanović dao je izjavu medijima
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
20.03.2024.
u 11:47

Predsjedniku Milanoviću kandidatura na europskim izborima omogućila bi da bude istaknut u SDP-ovim listama zadnjih dana kampanje za parlamentarne izbore.

Dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec komentirao je za Večernji TV navode domaćih medija da bi se predsjednik Zoran Milanović mogao kandidirati na izborima za Europski parlament koji se dijelom poklopaju s parlamentarnim, na kojima, prema odluci Ustavnog suda, ne smije sudjelovati. To bi mu omogućilo da bude istaknut u SDP-ovim listama zadnjih dana kampanje za parlamentarne izbore.

Krasnec je istaknuo da takav scenarij ima svoje argumente, budući da Zakon o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske dopušta da se bilo tko, uključujući i predsjednika Republike Hrvatske, kandidira za europske izbore. Međutim, dodaje da bi to moglo biti interpretirano kao "hakiranje sistema" ako je Milanovićeva motivacija ući u bitku za premijera putem europskih izbora. "To bi bio još jedan kanal za hakiranje sistema budući da nalazi način da napravi nešto što nitko prije nije napravio i nešto što ne predviđa Ustav", dodaje. 

Iako zakon to dopušta, Krasnec dodaje da "duh Ustava" implicira drukčije. "Međutim, sada tu govorimo o interpretacijama, a očito Milanović to interpretira na drukčiji način. Vidimo i da na Facebooku piše statuse koji se dotiču europskih tema. Moguće da razmišlja o tom smjeru, ali i o kandidaturi za europske izbore kao način da učini mogućim svoje pojavljivanje u kampanji za parlamentarne izbore", dodao je.

Krasnec također ističe da bi takva Milanovićeva odluka stvorila medijski interes u Europi za njegovo djelovanje u Hrvatskoj, odnosno donijelo bi Milanoviću više pozornosti nego što želi. "Najveći argument 'protiv' jest da bi time internacionalizirao, odnosno stvorio i medijski interes u Europi za ono što on radi u Hrvatskoj, jer ovo što on radi stvarno je neobično, toga nema nigdje u Europi. Također, europski socijalisti, politička grupacija kojoj pripada SDP, morali bi posvetiti više pozornosti pitanju je li to normalno", kazuje Večernjakov dopisnik.

VEZANI ČLANCI:

Pojašnjava dalje da bi to moglo rezultirati situacijom sličnom u vrijeme donošenja izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. Lex Perković. "Kada bi se Milanović kandidirao za europske izbore, to bi vjerojatno bilo promatrano kao bizarnost, apsurd u europskim medijima i više praćeno nego što su bila događanja u Hrvatskoj do sada. To je taj rizik koji mogući Milanovićev potez nosi", rekao je. "Bila bi situacija kao s 'Lex Perković'. Do tada za Josipa Perkovića nitko vani nije znao, ali u onom trenutku kada je jedan zakon od toga učinio vijest, odjednom je Josip Perković postao poznat svima u Europi i tema se internacionalizirala i postala predmet međunarodnog interesa više aktera", dodaje.

VIDEO Milanović šokirao naciju, Ustavni sud zaprijetio i poništenjem izbora

Krasnec također sugerira da treba postaviti pitanje je li Milanoviću uopće potrebna kandidatura za europske izbore. "Svi znamo da je on u kampanji za parlamentarne izbore. Pojavljuje se redovito i vodi kampanju bez obzira na odluku Ustavnog suda da to prestane raditi. Izlazak na europske izbore dao bi mu argument da sve radi po zakonu, ali treba li mu to kad se već ionako ponaša kao da je u kampanji? Stvarno je odluka samo na njemu."

Novinar primjećuje i da bi takav Milanovićev potez bio "apsurdan", s obzirom na to da je ranije kritizirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog navodnog skrivanja svojih europskih ambicija, a sada bi i sam mogao ući u istu situaciju. "I Milanović i svi drugi stalno su govorili da Plenković krije svoje stvarne namjere i da će se kandidirati za neku europsku dužnost, a na kraju bi moglo ispasti da je Milanović krio svoje stvarne namjere i da je napravio to za što se optuživalo Plenkovića. Govorio je 'Držite lopova', a zapravo je sam to napravio. To bi bio doista apsurd, ali mislim da se od petka apsurdi više i ne broje", govori Krasnec koji se prisjetio i jedne Milanovićeve izjave iz 2020. godine.

"On je na konferenciji za novinare na Pantovčaku uvjerljivo govorio da se zna da će Plenković 2024. prije izbora za novi saziv Sabora dati ostavku, instalirati nekoga na čelo HDZ-a i otići na dužnost u Europsku uniju. To je bila njegova prognoza 2020., ali na kraju će ispasti da je Milanović, ako tako odluči, u fiktivnoj utrci za Europski parlament", zaključio je.

'Milanovićev život u fotografijama - od malih nogu do političke karijere'

Ludbreg: Zoran Milanović dao je izjavu medijima
1/42

Komentara 41

GR
Groteska
12:00 20.03.2024.

Nije li ga previše! Svi smo predozirani! Ako nastavi ovako, svi ćemo htjeti samo da nestane! Zapravo to već želimo!

ED
edgar2
11:55 20.03.2024.

Hrvati su pametan narod! Što će misliti kada vide da onaj koji je čuvar ustavnosti i zakonitosti u zemlji ovako krši Ustav i zakone!?

Avatar SAS
SAS
11:58 20.03.2024.

Zašto se ne krene sa opozivom dotičnoga jer ovo što radi i kako se izražava je prestrašno.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije