Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Mikeliću se u Zagrebu ponovo sudi zbog granatiranja Petrinje

'ZA LOKAL SISAK.7.4.2009.PETRINJA..STO NIJE UCINILA GRADSKA VLAST...............JOS UVIJEK IMA RUSEVINA U GRADU,............... SNIMIO:MIROSLAV SANTEK'
''
21.04.2012.
u 13:26

Bivši premijer tzv. SAO Krajine, koji je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, 2003. je uhićen u Beogradu zbog sumnje da je bio umiješan u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Borislavu Mikeliću (73) bivšem premijeru tzv. SAO Krajine, koji je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, ponovo će se suditi zbog ratnog zločina, a pripremno ročište zakazano je za ponedjeljak pred vijećem suca Željka Horvatovića na zagrebačkom Županijskom sudu.

Njega je Županijski sud u Sisku, 1993. osudio na 20 godina zatvora, a osim njega u istom postupku osuđeno je još osam osoba. Svi su suđeni u odsutnosti, a za Mikelićem je bila raspisana i tjeralica, no on je 2004. od hrvatskog Ministarstva pravosuđa tražio da se ponovo razmotri njegov slučaj. Tvrdio je da je žrtva montiranog političkog postupka i tražio je obnovu postupka, a da bi Mikelićevom zahtjevu bilo udovoljeno, njegov je odvjetnik posegnuo za izvanrednim pravnim lijekom, jer po zakonu iz 2004., osoba osuđena u odsutnosti, obnovu postupka mogla je tražiti najkasnije godinu dana od kada je doznala za presudu. Obzirom na sve to, Mikelićev zahtjev nedavno je prihvatio sud u Sisku, a slučaj je potom prebčen u Zagreb.

Prema optužnici, Mikelića se tereti da pripremao i koordinirao oružanu pobunu protiv hrvatske vlasti te da je četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini. On je inače iskaz dao prije godinu dana u Beogradu i taj je iskaz sastavni dio spisa, a u njemu među ostalim tvrdi da je u inkriminirano vrijeme bio u bolnici. Mikelić, kojo je prije rata bio direktor petrinjskog Gavrilovića, u ponedjeljak se na sudu najvjerojatnije neće pojaviti jer živi u Beogradu i navodno je lošeg zdravlja.

Inače, u travnju 1994. postao je premijer samoproglašene SAO Krajine, a s te je pozicije sudjelovao i u pregovorima pobunjenih Srba s vlastima u Zagrebu 1994. Nakon sloma SAO Krajine pobjegao je u Beograd, gdje je nakon nekog vremena osnovao Mesnu industrije Galames. Bio je i potpredsjednik Partizana, a 2003. uhićen je zbog sumnje da je bio umiješan u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Naime, sumnjalo se da je bio jedna od ključnih figura koja je povezivala zemunce i određene krugove u Republici Srpskoj koji su bili umiješani u pripremanje atentata. U pritvoru je bio tri mjeseca, a Srbija ga je tada odbila izručiti Hrvatskoj.

Komentara 4

DO
doktorica
18:12 21.04.2012.

Super,pobjegao u Srbiju,bijednik....

MO
mozel
22:49 21.04.2012.

On je potpuno zasluzio da ga pozovete u Sabor za zastupnika,svakako ima njegovih kolega sto su zajedno nastupali protiv Hrvatske sve do 1995 .g .niko ih nije vidio na hrvatskom teritoriju nego poslije oluje ali niko od njih nije kriv.

PE
petrinjac
23:14 21.04.2012.

neznam što bi rekao na ovo,da li da njega osuđujem ili moje koji su s njim šurovali i za vrijeme okupacije moga grada a ja budala i ostali moji prijatelji smo ginuli zaništa a oni se dogovarali,primjera radi sadašnji djuro gavrilović je odlazio u petrinju i snjim dogovaro prodaju gavrilovića,osobno poznam boru ali iskreno do sada u petrinji sve je on izgradio da bi naši sve razhebali,pogledajte samo ovu ružnu zgradu a takvih ima puno a naši i nakon 16 god nisu ništa napravili,ništa u gradu neradi već samo poglavarstvo u kojem ljigavci žive kao bogovi i nije ih briga za sirotinju,grad je fakat mrtav,ružan,bjedan ali vlastodršci hdz-a se ponašaju kao carevi,boro je ipak,ruku na srce sve napravio a naši ništa.dođite pa vidite kakvo je stanje,kao da je jučer bila akcija oluja,izvolite uživati u bijedi i ruglu grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije