Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA VOJARNA ČERKEZOVAC

Mijenja se plan za skladište nuklearnog otpada: Naručena studija potresne opasnosti

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
11.05.2021.
u 09:34

Usluga izrade studije i postavljanja uređaja te njihova održavanja iznosit će 1,8 mil. kuna

Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško izradit će studiju potresne opasnosti Čerkezovca, na Trgovskoj gori u Sisačko–moslavačkoj županiji. Ondje će biti skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO). Riječ je o lokaciji bivše vojarne Čerkezovac na kojoj će se uspostaviti hrvatski Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO). Usto, oko te će se lokacije postaviti i mreža seizmografa i akcelerografa. Procijenjena vrijednost usluge izrade studije potresne opasnosti i postavljanja i održavanja seizmografa i akcelerografa iznosi 1,8 milijuna kuna.

U studiji bar tri scenarija

Studija, navodi se u natječajnoj dokumentaciji koja je objavljena jučer, mora uključiti među ostalim detaljnu analizu lokalne seizmičnosti, uključivo podatke za 2020. i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji potresa, analizu izračunatih mehanizama rasjedanja potresa, reevaluaciju parametara potresne opasnosti na osnovnoj stijeni za lokaciju skladišta NSRAO, uključivši prikupljene podatke o seizmičnosti do kraja 2020. Usto, u Studiji se trebaju definirati realistični deterministički scenariji potresa, i to najmanje tri scenarija, u skladu sa seizmotektonskom studijom te je potrebno generirati sintetičke akcelerografe za najmanje tri realistična potresna scenarija koji se mogu primjereno skalirati te koristiti pri projektiranju objekata. Projektom je predviđeno uspostavljanje i održavanje lokalne mreže od tri seizmografa i dva akcelerografa u lokalnom području oko lokacije Centra za zbrinjavanje RAO.

Prva postaja na Čerkezovcu postavljena je u studenom 2020. te se će sada postaviti još dvije postaje sa seizmografima i najmanje jednim akcelerografom, a moguće je i da se postojeći uređaji premjeste na pogodnu lokaciju. U Fondu kažu da recentni razorni potresi na banijskom području nisu razlog izrade studije potresne opasnosti za Čerkezovac. Tako navode da je u planu provođenje niza preliminarnih studija i istraživanja s ciljem prikupljanja svih potrebnih informacija, na temelju kojih će se potvrditi adekvatnost lokacije Čerkezovac za uspostavu Centra za zbrinjavanje RAO.

– Studija potresne opasnosti na lokaciji Skladišta NSRAO u Centru za zbrinjavanje RAO te postavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac, tek su jedne u nizu aktivnosti kojima se gore navedeno planira ispuniti – navode u Fondu. Dodaju da je krajem 2015. provedena ocjena potresne opasnosti na širem području Zrinske gore, odnosno preliminarna procjena seizmičkog hazarda, a nakon donošenja Nacionalnog programa, provedena su mjerenja mikroseizmičkih nemira na samoj lokaciji te je u studenom 2020. postavljena seizmografska postaja koja je uključena u nacionalnu mrežu. Navode da će se rezultati preliminarnih mjerenja i očitanja sa seizmološke postaje iskoristiti, zajedno s planiranim istražnim radovima, za izradu seizmotektonske studije i detaljnijih analiza potresne opasnosti, odnosno izradu Studije potresne opasnosti na lokaciji skladišta u Centru.

– Iz navedenog, može se vidjeti kako se o sigurnosti lokacije od potresa razmišljalo od samog početka te da potresi koji su krajem prošle godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije nisu bili povod provedbi studija – tvrde u Fondu.

U Zagrebu jače treslo

U kontekstu prošlogodišnjih potresa, ističu, svi su objekti na Čerkezovcu ostali potpuno neoštećeni. Uz to, mjerenja koja su provedena tijekom potresa 29. prosinca 2020. uz pomoć seizmografa i akcelerografa, navode u Fondu, pokazala su da je lokacija Čerkezovac imala manju akceleraciju, odnosno ubrzanje tla od, primjerice, Zagreba. Dok je u Zagrebu najveća akceleracija iznosila 2,43 metara u sekundi na kvadrat (m/s2), u Čerkezovcu je iznosila 0,49 m/s2.

Postavljanje mreže, odnosno dodatnih seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac omogućit će preciznija mjerenja ubrzavanja tla na i oko lokacije, kao definiranje epicentra u slučaju potresa, kažu u Fondu. Hrvatska svoj dio iz NSRAO iz Krškog mora preuzeti od 2023.

Aktivnosti za izradu dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za gradnju skladišta u Čerkezovcu već su u tijeku.

Komentara 5

BE
belototo
09:51 11.05.2021.

uz odlagaliste otpada bi trebalo i jos jednu nuklearku izgraditi da napokon dobijemo cist zrak i okolis. no vec vidim ljude koji citaju logicno.hr i narod.hr sa kontraargumentima koji ne bi prosli ni u osnovnoj skoli

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
03:49 13.05.2021.

Na srpskim portalima sam čitao kako oni odlažu nuklearni otpad iz njihovog nuklearnog instituta u Vinči. Oni plate Rusima odlaganje. Rusi dovezu specijalni vlak za transport nuklearnog otpada, i odvezu ga u neku za to predviđenu sibirsku lokaciju.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
20:30 11.05.2021.

Zasto se to skladiste tog vrlo opasnog otpada,izgradjue na Hrvatsko-BiH granici,zasto se to ne izgradjuje,na Madjarskoj ili Slovenskoj granici......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije