Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO OBITELJI ZEC

Mihajla su upucali u leđa dok je bježao, a Aleksandra je prije smrti rekla: 'Ubili ste mi tatu, nemojte mi ubiti i mamu'

Zagreb: Kod doma Adolfovac održana komemoracija za ubijene Aleksandru, Mariju i Mihajla Zeca
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
07.12.2022.
u 09:20

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović

U kuću zagrebačkog Srbina Mihajla Zeca 7. je prosinca 1991. godine iza 23 sata upalo je pet osoba nakon čega je Mihajlo ubijen hicima u leđa kada je pokušao bježati. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Ubojstvo Aleksandre jedan je počinitelj opisao sljedećim riječima: „Ja sam stavio djevojčicu jedno dva-tri metra od žene (majke Marije) i od grabe i ostavio sam njene noge. Netko mi je rekao da joj vežem oči, uzeo sam komad plahte koji joj je bio visio oko vrata i zavezao sam joj oči. Ja sam, kad sam joj zavezao oči, rekao da ispale samo jedan metak. Ja sam se nakon toga okrenuo i nisam htio gledati, nisam čuo jedan nego sam čuo više pucnjeva.“

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni", te su oni oslobođeni.

Ubojstvo Aleksandre jedan je počinitelj opisao sljedećim riječima: „Stavio sam djevojčicu jedno dva-tri metra od žene (majke Marije) i od grabe i ostavio sam njene noge. Netko mi je rekao da joj vežem oči, uzeo sam komad plahte koji joj je bio visio oko vrata i zavezao sam joj oči. Ja sam, kad sam joj zavezao oči, rekao da ispale samo jedan metak. Nakon toga okrenuo sam se i nisam htio gledati, nisam čuo jedan nego sam čuo više pucnjeva.“ Jedan od ubojica prepričao je i Aleksandrine riječi: "Ubili ste mi tatu, nemojte mi ubiti i mamu."

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, u rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Komentara 128

Avatar Cantor
Cantor
10:08 07.12.2022.

Hajdemo malo podgrijati kolektivnu krivicu. A onda možemo još malo o Jasenovcu. Sjeća li se itko ubijene Hrvatske djece ili to nije pristojno spominjati?

DU
Deleted user
10:10 07.12.2022.

Merčepova postrojba suu biti bili mahom odlični momci koji su kada je trebalo,odlično branili Lipik i taj dio Hrvatske . Hvala im na tome. Ovo ubojstvo obitelji Zec je KRIMINALNI čin po svim utvrđenim činjenicama i nema veze sa Merćepom ni postrojbom kojoj je zapovijedao kao takvom! Radi se o kriminalnom aktu jer je ubijeni Zec pisuđivao lovu mnogima pa i jednom od ovih navedenih ubojica.Koji su odlučili dug "riješiti" ubojstvom.Mala Aleksandra se probudila i vidjela ubojice te su je ovi zlotvori ubili kao "svjedokinju". Drugo dijete koje je ostalo spavati nusu dirali.To je grozan kriminalni čin trojice ljudi i ništa više!

T7
Toro. 71
11:08 07.12.2022.

Dosadni ste više sa njima!!! Koliko je Hr građana ubijenom i ne pišete o njima! To su učinili kriminalci a vi hoćete Republika Hrvatsku uvući u vas bolesni um. Srbska posla!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije