Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOVINSKA TRANSAKCIJA

Microsoft za 68 milijardi dolara kupio tvorca jedne od najpopularnijih video igara ikad

Reuters/Screenshot/YouTube
18.01.2022.
u 16:32

Radi se o najvećoj akviziciji u povijesti gaming industrije.

Microsoft je objavio da kupuje firmu Activision Blizzard za 68.7 milijardi dolara. Transakcija je, piše Reuters, izvršena odjednom. Dakle, odjednom.

Riječ je o ogromnoj i iznenađujućoj vijesti koja bi mogla drastično utjecati na budućnost bujajuće industrije videoigara. Activision je poznat po serijalu Call of Duty, ali i brojnim drugim popularnim naslovima.

Osim Call of Dutyja, iza Activision Blizzarda stoje sljedeći naslovi: Warcraft, World of Warcraft, Diablo, Crash Bandicoot, StarCraft, Tony Hawk, Overwatch, Candy Crush, Guitar Hero, Spyro...

Radi se o najvećoj akviziciji u povijesti gaming industrije.

To još nije moguće znati, ali lako je moguće da će ova akvizicija imati ogroman utjecaj na budućnost gaming industrije. Naime, Microsoft je vlasnik i proizvođač popularne konzole Xbox, koja već godinama vodi veliku bitku s uspješnijim i ipak popularnijim PlayStationom. Ovakvom akvizicijom Xbox će sasvim sigurno dobiti ogroman zamah s obzirom na to da bi sve gore spomenute igre, kao i mnoge druge koje će proizvoditi Activision Blizzard, mogle biti ekskluzive za Microsoftovu konzolu.

To je, naravno, tek mogućnost. No svakako gaming industriju nakon ovoga čekaju ogromne promjene. Za početak, pretplatnici Xboxovog servisa Game Pass, dobit će uskoro većinu gore spomenutih naslova.

"Sve Activision Blizzard naslove stavit ćemo na Game Pass na Xbox konzole i PC", rekapo je Phil Spencer, šef Xboxa

Ova vijest dolazi nešto više od godinu dana nakon što je Microsoft za sedam milijardi dolara kupio kompanije ZeniMax Medije, čime je u jednom potezu dobio ne samo Bethesda Game Studios već i Arkane Studios, id Software i Machine Games.

Zbog tog poteza pod Microsoftom se nalaze igre iz serijala Elder Scrolls, Fallout, Doom, Dishonored i Wolfenstein. Riječ je također o nekima od najpopularnijih igara svih vremena.

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
17:29 18.01.2022.

Transakcija koja je izvršena odjednom (dakle odjednom) nije bila gotovinska da se autor ovog teksta postavi na trepavice...

Avatar horuk
horuk
16:47 18.01.2022.

Bio bi red kada toliko novca tece da malo investiraju i srede online igre kao CoD II. Da otjeraju silne modse i cheatere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije