Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed radnika u Petrinji

Mi smo gradili tvornicu, a ne Đuro Gavrilović,a ostali smo bez dionica, udjela, otpremnina

prosvjed radnika gavrilovića petrinja
Foto: Antun Petračić
1/4
11.11.2014.
u 13:18

Ovakve javne prosvjede radnici Gavrilovića do 1991., obespravljeni i prevareni u ratu, a zaboravljeni nakon Oluje, na istom mjestu namjeravaju opet povremeno održavati.

Ispred nove tvornice Gavrilović, na Gavrilovićevom trgu u Petrinji, danas su jedan sat prvi puta javno prosvjedovali bivši radnici, do 1991. zaposlenici Prehrambene industrije Gavrilović. Na poziv Udruge bivših djelatnika oko stotinjak nekadašnjih Gavrilovićevaca prošetalo je preko pješačkih zebri i po nogostupu do parkirališta nasuprot tvornice.

Za njihov prosvjed odabran je upravo 11, studeni, jer je toga nadnevka 1991. Georg Gavrilović kupio pet dijelova tvornice za 3,3 milijuna njemačkih maraka. Na kupnju-prodaju za taj iznos i u ratno prognaničko vrijeme izvan Petrinje najviše su gnjevni i ogorčeni radnici Gavrilovića.

–Mi smo, a ne Đuro Gavrilović, gradili novu tvornicu, za nju se godinama odricali po jedne mjesečne plaće, a povratkom u Petrinji iz Domovinskog rata rata ostali bez dionica, udjela, otpremnina, bez svega ranijeg uloženog i zasluženog- emotivno su govorili Đorđe Komljenović, Marica Kudlek, Milan Gvojić, Mirko Putić...Iz prijeratne mesarske proizvodnje sada Ibrahim Toporan nosi trajne zdravstvene posljedice, ali na srcu, kazao je i pokazao, stalno nosi sačuvanu požutjelu "tvorničku legitimaciju“.

Srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika Gordana Šelendić na prosvjed je došla u ime pokojnog oca Rudolfa, koji je u tvoricu odlazio 42 godine, zaradio samo Fiću i dobio društveni stan, "kojeg smo otplatili, a sada se Đuro prijeti da će ga uzeti. U ovoj nakaradnoj pretvorbi i privatizaciju prsti su Žarka Domljana, sunce mu njegovo“- žestila se poznata Petrinjka.

Na transparentima je prozivan i Slavko Linić, jer je, reklo se na skupu, 2000. godine zaustavio pokrenuti procesa izlaženja istine o prodaji Georgu Gavriloviću. Bivši radnici smatraju skandaloznim zahtijev ovog tvorničara s austrijskim državljanstvom u potraživanju na arbitražnom sudu u Nexw Yorku zamalo cijele Petrinje i još 300 milijuna eura za naknadu štete. Ovakve javne prosvjede radnici Gavrilovića do 1991., obespravljeni i prevareni u ratu, a zaboravljeni nakon Oluje, na istom mjestu namjeravaju opet povremeno održavati. 

>> Gavrilović o pretrazi: Radi se o pritisku nadležnih institucija zbog tužbe

Komentara 5

TT
tomoice_tomice
13:32 11.11.2014.

I gle, čuda, na ovakav članak ni jedan jedni komentar. I to je stvarnost u katotalibaniji. A Žarkić? Hoće li nam se on javiti s pokojim demantom? Neće, naravno, njega je već zel alchajmer... pa se sigurno ničeg više ne sjeća.

JA
james49
14:29 11.11.2014.

Kasno je sad o tome burgijati. Di ste bili kad je gorilo? Ovo vam je prošlo svršeno vrijeme. Htjeli smo 200 bogatih, sad ih imamo. Makar je ovaj cukun iz Austrije.

SA
samoborka
15:11 11.11.2014.

Nas narod komentira samo clanke vezane za ideologije. Ostalo nas narod ne zanima. Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja na svijetu u kojoj je sirotinji lijeno ici boriti se za sebe. A kad se ipak netko udostoji i odvazi prosvjedovati, onda se njega naziva ljencinom, podobnikom, profiterom.. Pa zato narode..gladujte, propadajte. Bolje niste ni zasluzili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije