Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština regija

Mesić: Kada se Europa ujedini, nositelji suradnje bit će regije

regije (1)
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/4
08.06.2010.
u 14:30

Istaknuta je potreba decentralizacije nadležnosti, ali i sredstava i znanja na lokalnu razinu, kao i potreba osiguranja sredstava u državnom proračuna za praćenje europskih projekata.

Krapinsko-zagorska županija domaćin je trodnevne Skupštine Europskih regija – Regionalne mreže mladih, koja se održava u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici, po prvi put u Hrvatskoj te prvi put u jednoj zemlji koja nije članica Europske unije.

Inače, Skupština Europskih regija najveća je nezavisna mreža regija iz cijele Europe, okuplja više od 270 regija iz 33 zemlje i 16 međunarodnih organizacija. Regionalna mreža mladih osnovana je prije dvije godine. Na otvorenju skupštine govorio je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je pritom istaknuo da je veliki pobornik ujedinjene Europe, čiji je važan dio i Skupština Europskih regija.

- Kada se Europa ujedini, osnovni nositelji europske suradnje bit će regije. Posebno je značajan proces uključivanja mladih u donošenje odluka. Upravo se u ovoj gospodarskoj krizi od mladih očekuje odstupanje od različitih šablona i dogmi te njihova spremnost otvaranja novih puteva razvoja i suradnje - istaknuo je Mesić.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ukazala je na važnost sudjelovanja ljudi u lokalnoj demokraciji, jer tamo najbolje vide rezultate svog djelovanja.

U sklopu Skupštine održan je i okrugli stol s temom - Regionalna politika u Hrvatskoj - Hrvatska i europska iskustva.

- Istaknuta je potreba decentralizacije nadležnosti, ali i sredstava i znanja na lokalnu razinu, kao i potreba osiguranja sredsatva u državnom proračuna za praćenje europskih projekata. Poznato je da je hrvatski partner dužan osigurati sredstva za predfinanciranja projekta do prve isplate, od 9 do 12 mjeseci nakon početka projekta. Isto tako sufinaniranje projekta od 15 posto hrvatski partner mora osigurati sam, dok, primjerice, u Sloveniji država sufinancira 10 posto - rekao je krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

Komentara 24

Avatar punkufer
punkufer
11:02 09.06.2010.

Mesić i njegovo lupetanje. SVE što govori i radi je štetno za Hrvatsku. SVE! Ovo bulažnjenje o regijama ide na ruku istarskim talijansko-srpskim težnjama za otcjepljenjem. Izdajnik.

OB
-obrisani-
17:26 09.06.2010.

Koliko Hrvatska ima predsjednika drzave? Ja sam mislio da je ovaj bivsi...

YO
yohana
18:48 08.06.2010.

Evo i najnovije vijesti,danas javljaju strane agencije da je Hrvatska sa Srbijom potpisala dokument o zajednickoj odbrani. gospodin Branko Vukeli ministar izjavio je da nije samo to vojno pitanje ,vec je napredak za daljnju suradnju.Moze li mi netko odgovoriti sto to znaci?Eto hrvatski tisak nista nepise o tome.Bas me zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije