Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNI POVIJESNI NALAZ

Mesar analizirao satelitske snimke i ostvario dječački san: 'Sanjao sam da ću ga pronaći'

Pixabay
18.05.2022.
u 10:00

Vrijednost je procijenjena na otprilike 65 000 funti (oko 577 tisuća kuna).

Mnogi su u djetinjstvu gledali akcijske filmove o arheologu Indiani Jonesu i nadali se da će i oni poput svojeg omiljenog filmskog junaka otkrivati nevjerojatna povijesna blaga. Taj san se ostvario 30-godišnjem Englezu Georgeu Ridseway koji je pronašao 725 kovanica iz željeznog doba i razdoblja Rima i to tako što je analizirao satelitske snimke.

Kovanice datiraju od 206 godina prije Krista, razdoblja prije rimske invazije Britanije, pa sve do vladavina rimskog cara Klaudija 47. godine, kad se vjeruje da su kovanice bile i zakopane.

- Indiana Jones je bio moj junak u djetinjstvu. Išao sam u Britanski muzej (o.a najstariji javni muzej na svijetu) i sanjao o tome da ću pronaći blago. Sad sam to učinio i dodao nešto rimskoj povijesti. To je divno - kazao je Ridgeway za Daily Mail. Inače, on radi kao mesar i živi sa svojim roditeljima u selu Ashbocking kraj Suffolk.

Među pronađenim kovanicama nalazi se rijetki primjerak denariusa iz vremena kralja Juba I. iz antičkog afričkog kraljevstva Numidija, zlatne kovanice koje datiraju iz željeznog doba i to za vrijeme vladavine keltičkog kralja Cunobelina i zlatna kovanica aureus iz razdoblja rimskog cara Klaudija.

Vrijednost je procijenjena na otprilike 65 000 funti (oko 577 tisuća kuna), a novac koji dobije 30-godišnjak će biti podijeljen s vlasnikom zemlje na kojoj je blago pronađeno.

VIDEO: Policija ispred Cibone zbog Boysa na utakmici KK Dinama

 

Komentara 1

BE
Beyonder
12:00 18.05.2022.

Wow, kako ste objasnili na koji način je uz pomoć satelitskih snimaka pronašao blago!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije